Thursday, December 31, 2009

~eiyda :: GOoD Bye 2009::




SELAMAT TAHUN BARU 2010!!!
Bismillah..

Yey!! Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan oleh Allah Subhanautaala untuk bernafas dibumi milikNya yang luas ini.Amin Ya Rabbal Alamin..
Sebut tahun baru, mesti sinonim dengan perkataan AZAM BARU...ape azam baru korang untuk tahun ini dan adakah azam korang yang tahun lepas semua terlaksana?..

Tahun 2009 memberi seribu satu kenangan dalam hidup aku.Ada suka,ada duka.

:: Jan 09::~ Tinggal dirumah K.ngah di Puchong selama 4 bulan lebih-jaga mynephew yang baru lahir-Naily Iman Qaisara.aku jadi baby sitter..muahahaha..=))-sangat pewnat dan agak serik ekceli..heheh

::Mei::~ Mula bekerja balik, selepas 4 bulan aku amek cuti tanpa gaji-sangat saket hati bila semua hal cc aku jadi lintang pukang-bil xberbayar-sewa tertunggak-my bro yg sngt2 cuai-geram
~aku dimasukkan ke wad-sebab kurang darah@anaemia-selama 5 hari 4 malam-sangat saket bila kena cucuk+masuk darah 2 pain.huhu..~serik giler..huhu dugaan untuk aku tahun 2009

::June::~ Trip ke Cameron Highland ngan my family and my uncle's family,Pak din.sangat seronok

::Ogos::~ Mula seronok dengan berblogging~aktif menulis entry2 di blog dari WP bertukar ke Blogspot hak3.apekah?..sebab aku sangt zero ngan dunia blog..huhu..xtau mn yg lebih baik..antara blogspot n WP..huhu

~mula mengenali apa itu laman Twitter..hehe..ekceli dah 3 kali aku wat akaun..sebb 2 akaun aku telah di hack..huhu..kesian aku kan..hope stoberycoklat tidak akan di hack lagi..hopefully...huhu

~masih berkesempatan untuk menyambut bulan yang mulia Bulan Ramadhan Alhamdulillah bersama-sama family yang aku sayangi..Amin..

::Sept::~ lepas puasa mesti la araya kan..Alhamdulillah.dapat menyambut hari Raya dengan heppy...yiippi...

::Okt::~dapat berita sedih-makcik kat kg "mama" terkena serangan strok yang agak berat huhu -lumpuh separuh badan.Hope mama akan cepat sembuh dan redha dengan ketentuan Allah ini..huhu.mama pernah menjaga aku masa aku kecik dulu...Thanks mama...

::Nov::~menyambut Hari raya Korban~pakcik aku 'Abah' pergi menunaikan Hj di Mekah-

::Dis:: ~ Pertengahan bulan ke rumah k.ngah di Puchong-Shopping sakan di Mega end sales at The Curve-IOI Mall-Ikea-Seronok + Letih..

~26/12/09 dapat berita mengejutkan-kemalangan bas-kematian adek my bro inlaw-sangat terkejut sebab baru jek jumpa ngan arwah masa pergi Puchong pertengahan tahun tu.makan sama2.K,ngah cakap, arwah banyak puji keakraban family aku-salu cakap best family akak huhu-sangat2 terharu- peristiwa paling tragik untuk aku n family tahun ni...=((..Semoga rohnya tenang disana-Amin..

~31/12/2009~ Salah faham dengan umi..huhu sedih sangat..aku xnk jd anak derhaka..tapi kadang2..aku tak tahan jugak kalau ape2 hal melibatkan adek aku yg lelaki ni..aku aje yg akan kena..sume aku salah.aku sayang mak aku..am sorry umi..lenkali eiyda xbuat dah..umi nk marah, nak ape wat lah..eiyda redha jek..huhu..hari2 terakhir untuk 2009 yg amat menyedihkan.. *nanges*

Hope tahun 2010 akan memberi seribu satu Rahmat dalam hidup aku.Akan aku teruskan hidup ini dengan sabar dan tabah,kita hanya insan biasa yang tidak dapat dari masalah.Kalau ditakdirkan Tahun 2010 ini aku akan 'pergi' akan ku terima dan redha..akan ku bersedia, begitu kerdil rasa diri ini..banyak kekilafan yang aku lakukan, ingin berubah menjadi Insan yang lebih baik dan Taat pada Nya...InsyaAllah..

Selamat Tahun Baru...buat semua..my family, my fren di Twitter, facebook , Blog
dan dimana jua anda berada..luv u all..muaaahhhx2

Tuesday, December 29, 2009

~eiyda :: Lelaki dan 5G


S
emalam aku terbaca lam satu majalah (kreadit untuk Majalah Remaja)tentang antara perangai lelaki yang tidak disukai oleh kaum wanita/perempuan macam aku..hehehe..
banyak gak lah info yang aku dapat,bukan kutukan tapi sebagai rujukan.Ekceli aku dah pon publish (btl ke ayat ni) info ni ke Twitter ('5G' yg pompuan x suke pasal lelaki: Garang,Ganas,Gelojoh,Gementar dan GATAL.hehe.;-) ) semalam.Tapi cam nak share kat sini plak...sharing is caring kan..hehhe (^_______^)


1. Garang ~ mane ada perempuan yang suka kan lelaki Garang kan.Sikit2 nak marah, tengking2..pantang salah sikit naik angin..kecut perut beb..huhu..cakap elok2..lemah lembut baru gentleman namanyer.. ;)

2. Gelojoh ~ Ni lebih kepada soal makan kot.time makan Gelojoh giler, xder kesopanan dan kesusilaan langsung.tengok pon geli hakhak (sory kalo ayat agak kejam) makan mee rebus ngan tangan?oh no..pastu makan sambil minum air buncit nnti..huhu T________________T

3. Ganas ~ suka cari gaduh, pukul orang tu, pukul orang ni.macam nak tunjuk hero..pls la ok..itu bukan caranyer..merempit pon bagi aku dikira sangat ganas..xsuke2 :(

4. Gementar ~ terlebih cuak kot..heheh 1st date da berpeluh-peluh,menggigil..kalo cam ni susahla kan.cam ner nak wat bf.Lom pape da pucat..hakahak..tak jumpe ngan bakal bapak mertua lagi..nak jek pengsan agaknyer..heheh :P

5. GATAL~ini yang paling aku tak suka.Belum apa-apa da nak menggatal kan.depan2 kita boleh lagi nk mengorat orang lain, puji pompuan lain..pe kes beb.Pastu baru 1st date da mula cakap perkara2 yang xsepatutnya,nk pegang sana sini..oo plzz...penampar sebijik kot...huhu..

Ni je kot yang dapat aku share2 ngan korang.aku pon ngah buntu neh, xder idea plak akhir2 tahun ni.Skang ngah pikir soal azam baru,huhu..sesape yg der pendapat len dipersilan share2 di ruangan komen yer...
kalo nak tau lagi yang len, boleh la usha2 link ni '20 perkara perempuan benci lelaki'

**Tiada kaitan dengan yang hidup ataupun yang mati.Segala kesilapan harap di sowykan. ;D

Sunday, December 27, 2009

kemalangan Bas Sani Ekpress::

Semalam 26 dis 09,jam 6.30 a.m,umi aku menerima panggilan dr mysis,kak ngah yg tinggal di Puchong. Berita tentang kemalangan jalan raya yg telah meragut nyawa adk iparnya.kami sekeluarga amat terkejut dan terharu ngan berita yg mengejutkan itu.Br dlm 2 minggu lepas kami bertemu dgn arwah.Makan tengah hari sama2,masih terbayang2 wajah arwah di mata kami.huhu. Kemalangan yg berlaku dlm jam 1a.m di Tol jelapang melibatkn Bas Sani Ekspress 2 tingkat yg mengorbnkn 10 nyawa.Bodoh punye pemandu bas,kalau da mengantok jgn la bwk bas,ko xmati owang len lak yg jd mangsa Demm!
Paling menyayat hati apabila tujuan arwah pulang dr Puchong ke Perlis adalah untk bertunang pada hari ini Ahad 27 dis 09.

Kebetulan plak masa tu, kami ada kt umah k.long di Johor, so agak jauh nak ke Perlis.Jux call ucap taziah pada keluarga arwah.Walopon kami tak rapat, tapi agak terasa kehilangan sebb br jek jumpe 14 hr b4 kemalangan ni berlaku. Memasing hilang mood nk bershopping n jalan2.Plan nk berhoyeh2 di bandar JB, tapi sume cam blurr jek..xbeli pape..cam owang bodoh ader rasenyer.last2..kitorang balik umh k.long..huhu..mybe mood memasing masih rase terharu.Orang meninggal, tak kan kami nak heppy2 kan.
Aku plak kalo soal 'mati' ni mmg lemah semangaat terus, nak2 kematian yg mengejutkan cam ni.Cepat sangat lemah semangat.kejadian yg sangat2 tak disangka.Ajal maut ditangan Tuhan kan..Allah lebih sayangkan arwah.
Hope keluarga arwah dan mybro inlaw (abg jaf) dapat menerima takdir ini dgn hati yang tabh dan redha dgn ketentuan Allah.

P/s: Semoga Allah mencucuri Rahmat keatas roh arwah:: Noor Jismi bin Noordin::
dan sume mangsa yg terkorban.Amin Yarabbal Alamin.



* hope sangat semua ni xder kena mengena dengan nitemare aku hari tu.huhuhu :(

Thursday, December 24, 2009

~eiyda :: ko muda aku suke..::

Jodoh tu ditangan Tuhan kan..kalo bercinta patbelas tahun pon kalo da xde jodoh nak wat cam ner kan.Ada yang suka orang muda, ada jugak yang suka orang tua (lebih matang/ tua bangke)..huhu..
Korang plak pe citarasa korang ek..suke yang muda remaja belasan tahun atau yang matang puluhan tahun?..(soklan kepada sume lelaki n pompuan)

Entry ni untuk korang yg sukekan org lebih muda (cam aku ker) hakhak..buwekkss..
kalo lelaki sukekan org yang lebih muda bergetah, tu da memeng lumrah dunia..lelaki akan suke pada something yg baru n fresh..xgitu?ahaks..

Tapi kalo bagi pompuan plak cam ner...mesti akan ada mulut2 murai, mulut tempayan dan mulut lembek yang akan mengata..dapatlah korang status gatal la, xmalu lah,xsedar diri lah.
Sungguh tidak adil dunia ini.huh..tapi nak wat cam ner kalo da selera kearah itu.
Lantak la pe orang nak cakap.Bak kata pepatah, mulut tempayan boleh ditutup, mulut orang sape mau tutup?sendri mkn pengat, sendri mau ingt arr.ciwawawa...

Bagi aku lah kan...aku lebih rela suka kan orang lebih muda dari suka kan org tua.Maksud aku yg da tua ganyut...da der anak, da der isteri..huhu..Mintak dijauhkan..xsanggop aku..
So pada korang yang sukekan 'little boy' teruskan jek niat korang tu..xder salahnyer pon kan.hehe..

P/s : suke tengok wajah kebudak-budakkan..erm... :P

Sunday, December 20, 2009

~eiyda :: nightmare::aku rongak::der yg nak mati::

Semalam aku ke Kuantan, bershopping sakan with my sis n my nephew. Sanggup tu aku ponteng keje gara2 nk ikut my sis.hehe..Punyer la ramai owang kat ECM tu....aku da mule melangkah dari satu butik kebutik yg len..masuk sume butik/kedai yg ader..haha.sume der sales beb...mereng aku sekejap..huhuh..nm pon Mega sale end years kan...mmg sales gile2 la...
shopping punyer shopping hangus da duit aku lam RM 200++ alamak ai pe jek yg aku beli? ermm..
Sedar xsedar da kol 7 mlm...lunch pon belom beb..perot da berlagu keroncong, dandut sume ade ni...nk mkn kt Johny's full..Laksa shake full jugak..pizza..rasa mas?..sume full.adeess..last2..kua dr ECM..singgah mkn kat Cherating...huhu.

Malam tido lam kol 1 lebih2 kot..biasa lah dok melayan tweet dulu...
baca doa tido...betulkan kedudukan..n sleepy....erm..syok sangat...tapi..
tetibe aku mimpi..nightmare mybe...aku mimpi..semua gigi aku tertanggal..*kowang jgn gelak tau*.huhu..aku mmg cuak gilew..sampai aku terjaga dr tido lam kol 3 pagi..huh..berpeluh2 aku..n than aku trs tweet...nk hilangkan sedikit cuak...ms tu still ader mamat2 yg lom tido upenyer...
Than..sowang mamat ni (nm xyh la di mention yer) cakap dia tau..pe maksud mimpi tu...dia cakap..tu bermakna someone yang aku knl akan pergi untuk selama-lamaya...huhu..aku bertambah cuak..siap terbayang2 wajah2 orang2 yg aku sayang..*siap nanges tu*..pe daa..wat aku takut... :( benci tau..

Sowang mamat (nm dia pon xperlu dimentionkan) lagi cakap benda yg sama..bertambah2 la cuak+takut aku dibuatnyer..pikir yang bukan2 dah..huhu..mata yg ngantuk da segar bugar...huhu..makin sedey la aku..pastu dia cakap...tapi jgn caye..tu sume cuma andaian jek...erm...lega la sikit..huhu first time aku mimpi cam ni...
dah la umi, abah n 2 adek aku xder..dorang balik kg....aku da mula fikr bukan2..aku xnak ape2 jd pada orang yg aku sayang...family, kawan2..sape2 jek lah..yg aku kenal...huhu..
skang da xder mood nk keje..nk tweet..nk bercakap..nak makan..nak wat pape pon..adess...

"YA ALLAH KAU LINDUNGILAH SEMUA ORANG2 YANG AKU SAYANGAI..JAUHKAN MEREKA DARI SEGALA BALA DAN BENCANA YA ALLAH...AMIN"



Thursday, December 17, 2009

~eiyda :: KisaH aku & Tweet Cam Murai??::

klik image untu besar timekacih

Sejak dua menjak ni, aku tak berapa sihat.Demam,saket tekak& selsema.Suara da serak..huhu.
Tapi tetap gagahkan diri untuk bekerja.dah keje sendri cam ni..xkeje, xder la hasilnya kan.So, kena gak la keje..keje bukan ssh,.,,dok depan komputer jek 8 jam 1 hari (kekadang kurang kakadang lebih)..mata naek pedih asek mengadap monitor LCD HP Compaq 18 inci neh..huhu..

Dan oleh kerana kerja aku mmg ngadap komputer jek, da menjadi kepastian, kewajipan dan kegemaran aku untuk bertwitter selama aku bekerja.Bukan ape..untuk menghilangkan sedikit boring, bila xder keje yang nak dibuat.Memang tak dinafikan, aku selalu bertweet sampai lupe diri.tak sedar yang tweet aku telah memenuhi ruang page orang len...semakkan page dorang.heheh.
Da kena sound hari tu ngan sowang mamat ni...dia cakap..sejak follow aku, penuh tweet aku kt page dia..huhu..agak malu aku dibuatnyers..apekah?..murai kah aku ni?.dok potpet2..xkira ngan sesape..huhu..dan semalam lg sekali aku disound..hakhak..adeeii...malu lg...kihkihkih...

So, sory la pada korang yang rase tweet aku yg banyak tu menyemakkn page korang...pe kata kalo korang jux UNFOLLOW aku?..aku xder kisah pon..hehe..takpe2..aku faham...pasni aku akan SLOW kan sikit tweet...kalo aku terlebih lagi..jgn segan dan termalu silu untuk mensound aku lagi eyh..hakhak..

klik untuk besar kn eyh..

Aku ni jenis friendly kot...jadi pe saje yg owang len tweet..kalo aku wase best, aku nyampok...kekadang cuma nak meriahkan suasana..dan nk menyebok sikit...bz body lah katekan..hehe..aku jugak suke merepek kt tweet..huhu..entah knp, aku pon tak tau...bosan kot...hekhek..teramat suke merepek dengan:@lyshabella ,@apiih, @kacang , @anarmnetwork , @judinbo dan @nzms_ein heheh..(sowy korang letak nm tanpe permision..halal kan eyh)..hahah ni diantara lah...sebenarnyer ramai lagi...huhu..
hari ni...17 Dis 2009 hari Khamis Jam 1.55 p.m..jumlah tweet aku da menjangkau sebanyak 9558 tweets.
Joined: 14th Oct 2009 (~149.2 tweets per day) sejak aku join yg ketiga kali (sebb akaun aku da 2 kali akaun aku wat hal..huhu)

~sejak boleh bertweet dengan hp..aku semakin galak bertweet hingga ke tgh malam..wahahah
~pada korang yg lom Follow aku leh la follow eyh..link kt tepi Blog tu ha..heheh..
~pada korang yg nyesal follow aku..jux unfollow..aiman xder kisah punyer...hak2...
~Ok2..have fun ngan twitter...i love twitter...muahh3..kihkihkih..

Monday, December 14, 2009

~eiyda :: syoknyerss..fenatnyerss..

shopping tyme!!

11/12/2009 Jumaat : dalam pukul 3.30 petang aku n family bertolak ke rumah K.ngah di Puchong, b4 tu kami singgah arr dulu kat umah Pak Lang kat berserah Kuantan..tapi Pak Lang xder..die keje..kazen2 aku pon xde gak..dorang pon keje..yg der cuma MakLang n sorang kazen lelaki aku..pas minum2 n solat asar..kitorang bertolak ke puchong..lam perjalanan..xder pe yng menarik..aku bz bertweet ngan hp..adek aku plka..dok sms..yg lelaki men game kt psp..umi borak2 ngan abah....masing2 wat hal sendri..kekdang kalo tyme abah terbawak laju..bising la mulut umi aku dok nasihat itu ini...kekdang kitorang ketawa bile der yg wat lawak..hadoi..penat ketawa..bedal jajan + air..bersepah la kete mydad..cam dak kecik kotorank ni..datz my family....
sampai umah K.Ngah lam pukul 9.00 p.m..fenat sangat..tido awal..nk tweet..hp cas sebb batt da zero..huhu..

makan tyme!! nyum2..

12/12/2009 Sabtu :Pas sarapan roti canai..bersiap2..kitorang ke The Curve..plan mula2 nak ke KLCC, SOGO tapi disebabkan jalan yang teramatlah jem..terpaksalah tukar plan last minit..huhu..takpe lah..jnji leh shopping..yey!!..
singgah Ikea dulu..umi bershopping sakan..sume die nak beli..adoyai..aku n adek2 yg penat dok tolak troli kesana sini..huhu..tapi aku still sempat bertweet,,hak2..tu yg paling best...pastu lunch kt Ikea jugak..swedish meat ball tersangatlah best...almaklumlah 1st tyme makan..kah3..sambung shopping kt The curve....aku n adek2 sempat bershopping sakan..beberata rat jugak lah hanguss..huhu..
pas penat bershopping...balik umh..fenat xhengat ok...fuh,,fuh..
petang k.long sampai dr JB..penuh la umh k.ngah aku ni.dahla umah apartmen jek..tido sampai ke ruang tamu..hak2..best bila dapat berkumpul ramai2 ni...anak2 sedara aku pon bukn main sonok dorank...hehe..malam tido awal sebb yg lelaki sibuk layan bola kt astro..adei..aku lak seperti selalu tweet2..hakhak..

13/12/2009 Ahad : hari ni xder plan nk kemana2 sebb da nak balik.Umi nk mask kt umh k.ngah hari ni..mls nk kuar g makan..ssh plak bila jalan ramai2 ni kan..btw..aku nk wish la heppy beday wat adek aku ecah yg ke 20 dan jugak wat kacang a.k.a Paan yang jugak sambut beday yg ke 21..semoga panjang umo..n cute selalu..heheh.
pas sarapan..aku n adek2..ke swimming pool..kt kwsn apart ni..sungguh syok giler aku dok berenang2(padahal xpandai berenang) hak3..sampai aku terlemas n tertelan air kolam..yuks..
pas mkn tgh hari..singgah Tesco n than trs bertolak balk ke kemaman..my destinasi..huhu..

pool tyme!!

Tersangatlah syok...walopon badan penat sangat...bukan senang nk spent ms ngan family cam ni...

p/s :: hARI NI 14/12/2009 :..HARI BEKERJA SEMULA..MOOD DEMAM + SELSEMA huhu :(

Tuesday, December 8, 2009

~eiyda :: kepalaku pecah berderai sudey...huhu ::


Lately,line streamyx asek wat hal tak suda..da banyak hari line kat Cc aku wat hal..kejap ok, pastu ko.
kadang2 putus2..adoyai..banyak betul masalah skang ni.mane nk layan kasteme yang banyak soal lagi,nak call streamyx yang ssh giler nk melayan kasteme bermasalah cam aku ni.
yang aku pelik bin ajaib, tak semua pc yang xleh connection..pc aku hari ni ok plak, xtau la smapi bila ni.der 3 pc yang langsung xleh connection padahal line connectionnyer ada n banyak send.aku pon tak faham sangat ngan kerja2 netwoking ni.Sikit2 boleh la aku melayan..lebih2 mau pecah kepala ni.Kasteme pulak cam xfaham bahasa, da aku cakap line slow, der masalah..mau tanyer lg knp? knp?..adoyai..sabar jek lah.

Bila da akhir tahun ni, banyak la hal yang aku kena settle kan.Akaun akhir tahun kedai ni pon aku lom settlekan..Big Boss da mau tgk ..alamak ai..renew lesan SSM, renew lesen MPK lagi..fenin2..sume keje aku yg handle.Hope aku dapat lah selesaikan sumenyer.Skang aku asek leka ngan Twitter, FB, Blog jek kah3..
tadi plak terima surat dr MPK..bangunan yang aku sewa ni mybe akan dinaikkan sewa tahun depan.Alamak ai..tambah lagi satu masalah ku.Sewa yang skang ni pon..aku berusaha keras selesaikan.( citt padahal kedai bukk lewat jek)ahaks.
ecah gak la kepala ni kalau difikirkan..skang ni pon kepala da mula berdenyut2...maigrain is coming..uhuk uhuk..
ok lah stop dulu..huhu..~~~~~












Sunday, December 6, 2009

~eiyda :: am s0 heppy..::


Semalam 5.12.2009 merupakan hari pernikahan kawan aku Osman dan my sweety sista Leenda.Dalam pukul 12.00 tgh aku n adek serta umi n abah bersiap2 ke majlis perkahwinan dorank dekat Resort Anexxe di Teluk Sisik Kuantan.Aku memakai baju kurung pepel nampak so sopan jek..wahha perasan ok.Kitorank sampai lam pukul 1 lebih sebb dalam perjalanan hujan tersangatlah lebat,jalan jem dan berlobang2..uish tersangat bahaya.
Sampai kt sana, dorang ngah bersanding....so sachok la dorang..dengan tema coklat..nyum2..rase nak makan..hahaha sama cantik, sama padan.pas makan...aku dapat lah jumpa ngan dorang sekejap..sebb tyme tu dorang baru nk makan...so, aku wat muka slamber..pegi snap pic n borak2 ngan penmgantin..haha dorang ni mmg rock n slamber ok....so..selamat pengantin baru buat dorang, semoga berbahagia hingga ke Syurga..Insyaallah..Amin..

lepas tu, kitorang singgha solat zohor kat masjid n aku n adek2 bertukar wajah..kekeke..umi ajak bershopping plak kat Ec Mall..xkan aku nak pakai baju kurung kot...bak kata adek @mintang_telip2..cam owang hulu..ayak..hehe..

aku jux pakai t-shirt & jeans..sempoi gitu...kat ec mall..kitorang bershopping sakan..sampai abah da pening melayan umi aku..tu nak ini nak..hahha..penat sangat tapi aku tersangat heppy...2 hal terjadi lam satu masa make me so heppy da lame ekcely aku xberhoyeh2 ngan family cam ni..almaklumlah sume bz..huhu
hilang la stress skit kan..hah..nak2 aku cuti semlam..ponteng keje la. kan..thanks abah..hehe:
am sooooooooooooo heppy yesterday... :=))

Monday, November 30, 2009

eiy_Da ' alkisah....

Da lama xwat entry baru...sejak line tenet wat hal minggu lepas...but skang da ok..hope akan terus2 la ok..huhu ..mls nk taip panjang2..tgk jek la pic2 sengal kt bawh ni..heheh..
ianyer terjadi sepanjang beraya korban di kg..heheh


otw balik kg..singgah mkn di burger king..sara my nepiu yg gelojoh..hahah


my nepiu yang syok maen..


layan psp jap..


sesi melapah daging ms kaum adam g solat Jumaat


cincang jgn tak cincang daging tu makcik2 ku


my sister k.ngah, k.long n Nor..kengkonon wajen..padahal xreti pon..





Thursday, November 19, 2009

eiy_Da 'lelaki Vs payung'


skang ni musim hujan bukn sahaja kt pantai timur malahan di kawasan len2 jugak kan.kat negeri korang mesti hujan kan tapi jgn la sampai banjir tu yg tak bape syok.aku xsuke banjir sebab aku ni xpandai berenang dan lagi satu sebb aku ni geli kalo ngan air banjir..cam2 la aku byngkn..itu la ini..eeeuu..huhu..

orang tua2 cakap, sediakan payung b4 hujan mau turun kan..heheh..so skang ni mesti laku giler la payung...pada korang yg br nk wat bisness pe kata korang jual jek payung..sah2 laku beb..heheh,,

Tapi kan aku rase cam agak pelik la bila ader lelaki yang malu nk gunakan payung..katanyer tak macho lah..cam pondan lah.Pe kes?..dorang lebih suke basah lencun dari pakai payung..hilang macho ker?..walawess...len la kalo dorang gn payung yg bunge2 ke, kaler pink ker xpon bentuk buah stobery cam aku punyer ke..hahah kan.Leh la dicop as a pondan or xsachok kan.

tak pon dorang akan berpayung bl berpasangan..kapel la kan..so Lomantik la kununnyers..kalo sowang2 xdenyer kot..
Entahlah..ni pe yg aku jumpe lah..mybe korank tak kot..mybe korang akan pakai bj hujan, xpon helmet jek..huhu..

p/s: entry yg sangt mapek..huhu..hati ngah dilanda 'hujan'..huhu













Saturday, November 14, 2009

eiy_Da 'sombong?..aku ker?..


Manusia ni ader berbagai-bagai ragam kan.Bak kata pepatah, rambut same hitam tapi hati lain2 tapi skang ni pon, rambut kiter da xsame hitamnyer..der yang bermacam2 kaler...huhu..
pe tah lagi hati kiter kan...yang xnmpk ngan mata...hitam ker, biru ker,merah ke.

Situasi dimana aku sering dilabel sebagai 'sombong'.Aku sombong?..kenapa dorang cakap aku ni sombong, adakah sebab aku ni agak pendiam,xsuke senyum dan kurang bergaul?der gak yang takut nk tego aku..aku x mkn orang ok..aku manusia..aku mkn ns..cam korang gak.
Kekadang aku pon xfaham kenapa dorang cakap aku sombong, kalo xtego, xbercakap tk bermakna aku sombong.tak kenal maka xtau...so kena la kenal dl b4 nk cakap sal aku.
mmg la aku ni jns yg xcakap bnyk..nak2 dengan org yg aku xknl.Aku jux ckp pe yg penting (kalo waktu kerja)..nak2 dengan lelaki..malas aku nk layan lebih2..dan dorang akan cakap..sombong eh...mn der..tak la..cume aku xsuke nk melayan lebih2 tu jek.kena lebih berhjati-hati kan..
satu lagi aku jns kalo aku tak suke kt seseorang tu akan nmpk kt air muke aku ni..xleh nk sorok..huhu..

kalo aku xsenyum. muka akan nmpk masam gilew hokey..penat la asek nk senyum jek..heheh
kalo yang da lm kenal aku, tau la aku ni cam ner.
Seorang yang cakap banyak, suke ketawa, wat lawak n agak gilew2 ok...

so..pada yang lom kenal aku..jgn pepandai cakap aku ni 'sombong' atau action ok...











Sunday, November 8, 2009

eiy_Da 'xmatang ke aku?~


Sekejap jek kan ms berlalu..pejam celik pejam celik da nak hbs tahun 2009 ni.Aku plak tahn ni da 25 tahun..hokey.Tapi rase cam budak umo belasan taun jek..keh3..tak matang ke?
umi salu cakap...owang len kalo umo cam ni da kawen..da berderet anak aauu.. ni tak perangai cam budak2..cakap sket majuk..aduss. tu yg aku paling xske dengar.Ape..kalo da dewasa xleh majuk ker?.dak2 kecik jek leh majuk..huhuhu.

Aku sendri pon rase yang aku ni xdewsa atau matang sebb kalo nk g memane..msti ngan umi or abah or adek badek ..xder nk sowang2..nk jek kn memebebel nnti...pastu pape hal..aku akan cakap ngan umi..xkire ape hal skalipon..walhal sal bf skali pown..hahha xleh blah kan..
soal kewangan, soal pompuan, nk beli paper pon kekadang tanyer umi dl..leh ke tak?..ni xmatang ke..atau anak manje?..entah..mybe jugak disebbkan kedaan aku yg sering2 jek sakit, membuatkan umi salu nak jaga aku.Aku cuba nk jd dewsa dan berdikari cam owang lain..tp cam sukar la plak kan..heheh..

banyak benda yang aku xleh nk lakukan cam org len...tengok wayang..men bowling, lepak2..makan sana..mkn sini..sebb aku da terbiasa ngan rumah.Cuti dok rumah..nk g memane ngan umi n abh...kalo tak dok jek ar terperuk lam umh tu...dengar mp3..baca novel..rase cam xder life n xder sosial lam hidup aku.


p/s ; kalau cam ni lah...sampai tua pon aku tak kawen..hahaha




Thursday, November 5, 2009

eiy_Da 'sayunk sama kamoo..~


semalam hari yang sangat heppy..
TQ pada my sayunk2 yang sudi call, sms ngan i ok..i lap u all lah..muah3
buat adek mintang kiut, ein tomey,abby sweety & anarm (walopon jux 1 text) hahah.
Aku asek gelak2 jek..xtahan ngan dowang yang wat suspent kat aku..si mintang dengan sore die so kiut wat aku gelabah gilew.

Mintang : hello stobery ader?
Aku : erk..sapew>

Mintang : stobery lah..

Aku : Ni saper?

Mintang : Mintang la sis..


ahaha baru lah aku cam....exciter gilew aku..tq dek sayunk...kamoo mmg cute gilew k..
b4 tu aku ngah sms ngan ein macam2 lah yg borakkkn..termasuk kes2 yg xleh blah langsung hahha..kes cinta2 yg terhalang dan serius mmg gilews..keh3..thanks ein sudi share2 ngan sis..hope tu sume secret kiter k..

pada anarm..sms ~peeewweett~ tu..tq..hahah :P
pada Abby sweety....thanx coz always text or call me walopon ko dok nun jauh di SG...windu kamoo..heheh..
hope pasni kiter keep in touch lg k...sayunk kamoo..muahh3

p/s : smlm da terkantoi ngan soklan cepumas dr dek mintang n ein..keh3..malu i tau..dek mintang die mmg blurr n nerd k..nyampah..ein..jgn lunyai ngan mamat tu k..heheh





Tuesday, November 3, 2009

eiy_Da `lelaki bermulut manis?ikhlas atau bodek?


Today terasa nk wat topic ni.sebab da beberapa hari ni, aku asek dapat pujian,kata-kata manis dari kaum lelaki.hahakahk... Sorang kawan kepada adek aku...asal die datang jek mesti dia akan cakap " comey la eiyda hari ni".. da xder ayat len...pe kes?..nk ngorat cakap jek arr hahah..ke da mmg jenis bermulut mns, xleh tgk pompuan nk jek puji2 ?..der lak yang jenis suke panggil ngan kata-kata cam sayang, comey,sweety,ataupon yunk...kekadang trsa meremang jek bulu roma neh...kekadang rase cam menyampah... atau mybe aku ni jns cepat perasan?.kah3..xleh balah...
da mmg lelaki suke ek puji2 cam ni..dorank tu sebenarnyer ikhlas ke atau saje nk men2 or bodek nk kan something?..aku pon xfaham kekadang...jux layan kan jek...


p/s : jgn ucapkan kata2 mns kalo sume tu xder maknenyer


** entry penedek jek...mls nk taip bebanyk..ok..heheh

Monday, November 2, 2009

eiy_Da 'aku angau?.keh3


lately aku ssh betul nak lelap mata ni.entah kenapa aku pun tak tau la.Salu aku msk jek bilik lam kol 12.00 am...dengar mp3 sekejap..pastu mt sure layu n tido..kroooh3...siap mimpi best lagi..
tapi skang..gilew ssh mata aku ni nak lelap..dah dipejam2..xmau gak die tutup...pusing sane,...pusing sini....sampai adek aku cakap..asal ni eh...macam ayam mengeram jek nih..cis kuwang ajo ek...tolak kang..hahah
mybe aku banyak sangt pon berfikir tapi pe yang aku fikir, nak kata keje belambak2..xder makneyer lah.Aku ni keje rileks jek, kekadang jek la tension, pewnat.melayan kasteme yg bermacam2 hal...penin kpl neh.

Nak kata sebb kes penyakit kurang darah aku dtg balik..xmungkin kot..sebb da g check..sume doc cakap u ok now, dun worry..jux mkn ubt, jg mkn dan bnyk rehat.Fine Doc!...
sume tu aku da buat...(mkn jek la kurang)..entah xder selera..

nak kata aku pk sal cinta...ayyak..tak mungkin..ke mungkin..entah..ssh la mau cakap skang...hati ni asek gundah gulana jek hahah..gilew ke pe?..da lm ekceli tk rase cam ni..haaha gara2 bermen kata..hati sudah terpaut?teringt pl;ak kt lagu kerispatih :
Bila Rasa Ini RasaMu.
"Aku Memang Terlanjur Mencintaimu
Dan Tak Pernah Ku Sesali Itu
"

huhu..aku kah yng bersalah..kalo die tak melayan?aku xder la rase cam ni kot....keh3..
sah die ngeri ngan aku pasni..
tp kalo die wat xtau jek..wat dunno kan..pe kan daya aku...aku jatuh tergolek dog pown die bkn tau..huhu..sadis btl la cam ni....huhu..OK FINE SAYUNK!!!!!

tdo xlelap..mkn xder selera..pe mau jd neh..adudud...
Ape perlu aku buat? tenangla wahai hati...lapang la wahai jiwa...

Tuesday, October 27, 2009

eiy_Da 'CiNTa yaNg Macam-Macam...~

Pas entry terakhir sal cinta, kali ni plak nk ct sal cinta yang macam2..kowang tau pe itu cinta yang macam?..meh nok kabo..heheh

cinta ni kan der banyak jns cinta kan, der
cinta monyet,cinta siber,cinta usia,cinta bermadu,cinta rahsia,cinta pandang pertama, cinta malu2 kuceng, cinta tak tahu malu, cinta sopan santun, heheh macam2 istilah cinta la yg der skang...so kowang lam kategory mn la agak2 kan...
cinta ni mmg indah kan...sampai boleh buat seseorang tu asek tersenyum cam owang tk betul, hahah..xlekang dr hp...bwk kete sms, bwk moto pon sms, lam jamban pon sms gaks..pe kes la kan...tu la penangan hebatnyer cinta...hehe ha..lg satu lupe...
cinta buta..kesian cintakan xpasal2 buta plak..heheh..
walo pe pon kisah cinta kowang, hope sumenyer berjalan dengan baek k..

aku plak, tk kisah ngan mn2 cinta..asal bukn
cinta tak tahu & cinta bermadu..kehkehkeh malu..heheh sebb aku ni pemalu ekceli..heheh
kalo cinta monyet..penah lah zaman sekolah dolu2..salu jek majuk2..heheh...cinta siber xpernah kot..setakat suke2 tu der la cinta usia..aku ni jns tk kisah kalo berkawan ngan lelaki lbh mude...(cute pe kan)..hehe gilew gewdiks.. kalo yg lebih tua tu..kalo setakat tua 6,7 thn leh lg la kot..tua2 sgt kan..ssh jugak..huhu..cinta rahsia...pernah..walopon ht terluka tatkala sidia akan berkahwin tak lm lg..keh3..(mampos aku kalo die baca blog ni)..heheh..
tp skang aku ni single..sape mau ngorat silakan..hahah
xtau la cinta pe lak yang akan aku jumpe nnti..hope cinta sopan santun (ade ke cinta ni) heheh

p/s : teringat plak kat cinta bermadu...cam kes lam tweet lak kan..hahah kowang nk tau?..pegi usha lam blog madu i neh..hahah

ape yg aku mengarut ni ek...
buang ms jek la kowang baca entry ni..hekhek..
*sila tembak aku skang...hehheeh

Saturday, October 24, 2009

eiy_Da~C.i.N.t.A~.

Mengenggam janji cinta ini
Bertemu kasih tanpa jasad
Bicara tanpa suara
Hanya tulisan bahasa indah
Mengeratkan antara kita
Hinggalah ke akhirnya

Kat atas ni sebenarnya adalah antara barisan lirik lagu dari Amar yang bertajuk "Amani"..bila dengar lagu ni sambil menghayati liriknya..Bertemu kasih tanpa jasad, Bicara tanpa suara, Hanya tulisan bahasa indah
apakah itu cinta yang sebenar?..
atau adakah cinta itu mesti selalu diungkapkan dengan kata-kata indah? mesti selalu berjumpa melepaskan rindu? berdating kesana kemari,berpegangan tangan tanpa mengira halal haramnya?berpelukan tanpa menghiraukan orang sekeliling? itu kah nama nya CINTA?..

ramai antara kita yang terlalu taksub dan lalai dengan cinta.sanggup lakukan apa sahaja untuk mendapatkan cinta yang diinginkan..ade yang sanggup meggadai maruah diri dan memalukan keluarga, akhirnya akan memakan diri.Tak salah untuk kita bercinta dan menyinta, tetapi harus tau batas dan aturannya, jangan buta dengan bisikan syaitan..cinta sejati adalah Cinta kepada Maha Esa, cinta pada manusia hanyalah sementara.
Ada yang suke mencari cinta dan tanpa cinta hidup akan kesunyian, ada yang hanya menunggu cinta itu datang dengan sendiri.Adakah cinta itu akan hadir tanpa usaha? Jodoh pertemuan itu adalah rahsia Allah..walau bercinta berpuluh tahun tapi tidak ditakdirkan bersama, tiada siapa yang dapat menghalanya ia berlaku.

Di ambil dari blog:
Firman Allah :

Allah menciptakan setiap sesuatu dengan ketentuan-ketentuannya layak dengan sifat Allah swt yang maha mengetahui samaada perkara itu telah ataupun akan terjadi. Allah swt berfirman :
الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِي الْمُلْكِ وَخَلَقَ كُلَّ شَيْءٍ فَقَدَّرَهُ تَقْدِيرًا
Maksudnya : "Tuhan yang menguasai pemerintahan langit dan bumi dan yang tidak mempunyai anak, serta tidak mempunyai sebarang sekutu dalam pemerintahanNya dan Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu lalu menentukan keadaan makhluk-makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna." (al-Furqan : 2)

Tuesday, October 20, 2009

eiy_Da ~ Saat iNi..

Di saat ini...
hAti teRasa Amat Berdebar2..MenantiKan Hari Bahagia seOranG InsaN...
iNsaN YaNg tELaH lAma BeRaDa dI LubUk HatI iNi..
aDaKah AKu gEmBiRa Atau Duka...

Disaat ini..
InGin Ku LeNyaPkan SegaLa PerasaaN Ini..
LuPakaN Dia InsaN YanG BukAn MiliK KU..
LeNyaPkan SeGaLA PerAsaaN Yang TerBuku DiHati..


Disaat ini..
Ku HarAPkan Dia BahagiA BErSAma INsaN TerSayaNG..
PerasAan YanG Tak PernaH TerLUah Akan Ku SimPAn HinggA MAti..
PerAsAN iNI HAnya Untuk Mu...


Disaat ini..
Aku dOakN KAu BerbahaGiA..
Terasa Amat BerdoSA meNyiMpaN PerasaAn Ini..
Walau KAu deKAt diMAta, TeTApi aMaTt jaUh Ku rAsaKan..


Disaat ini..
Ku PAnjatKAn dOa...
SeMoga KAu dan Dia berBahagia Hingga Ke AkHirNYA...Amin....


nukilan :stoberycoklat
20/10/2009
12:32 p.m

Thursday, October 15, 2009

eiy_Da ~shawls

Ok..permulaan bicara ingin aku bertanya la pada korang tentang pemakaian tudung/selendang bagi seseorang perempuan muslim.Hukumya adalah WAJIB.Jadi ianya bermakna kalau kita tak melakukan perkara yang wajib hukumnya adalah BERDOSA. Tapi kenap masih ramai dikalangan kaum hawa diluar sana yang masih tak menutup aurat mereka?.tepuk dada tanya hati ok..lu pikirlah sendri..heheh

Bercakap pasal shawl ni kan..korang tau tak apa itu 'shawl'?..ha..shawl atau nm yang biasa orang panggil ialah selendang (yang panjang tu kan)..aku sendiri pon xsure la kan..selendang ngan shawl tu adakah benda yang sama.
aku mula pakai shawl ni baru lagi lam beberapa bulan lepas.Adek aku la yang mula-mula suh aku try pakai shawl ni, die cakap senang nak pakai dan cantik.Mula2 tu aku cam xbape nk suke sangat, aku ni kalau bab2 bertudung ni cerewet sket.Tapi, bila da try skali..rase cam selesa n nampak ok..ikut trend la katakan.
Lepas tu, aku da mula sukakan pemakaian shawl ni.Aku mula la gile bila tgk shawl yang terjual..tapi xdinafikan kat tempat aku agak susah nak dapatkan shawl yang cantik dan elok.So, setiap kali aku balik ke kg, aku akan singgah ke satu kiost ni yang menjual bermacam2 jenis dan corak shawl dengan harga cuma RM 10....hurm..
Blog yang jual shawl secara online pun da makin banyak skang ni...sume cantik2 walaupun harga die agak mahal dari tempat yang aku selalu beli tu.Skang da ada bermacam2 jenis kaen, ader yang jadikan mafla sebagai selendang,pun nampak cantik dan unik..

Pic kat atas ni antaranya aje..yg len ader lg...der yg ngah basuh..adek pinjm..lom sampai dan..akan dibeli..ahaha
pada korang yang juga meminati or crazy ngan shawl atau selendang ni...leh la try usha2 link shawl online kt sebelah kiri blog aku ni k..bye...

Wednesday, October 14, 2009

eiy_Da 'StoBerYcOkLaT'

pada yang da sedia maklum..hari ni aku terpaksa buat akaun baru..baru lagi..yer baru lagi..kali ke 3 da aku wat akaun tweet ni lam ms setahun.Aku pun xsure la knp akaun tweet aku salu jek kn lock..pelik betul.Tadik bukak jek pc..aku terus sign in twitter..tapi pe yg aku dapat?..ni ha.

klik pd pic kalo xclear
asal selalu jek jadi cam ni..pelik betul aku lah.geram taham ciapnzi dah aku ni tau tak.Terpaksalah aku buat new akaun...nickname still same cume ejaan jek yg laen...skang nick tweet aku 'stoberycoklat' so pada korang yg dulunyer followers aku atau pon tak...rajin2 lah follow aku k...huhu..sedey sangat.

skang aku nk citer sal
'strawbery'..korank tau tak kenapa aku suke sangat gn nick name strawbery ni?..erm..sebb bentuknyanyer yang cantik seakan-akan bentuk heart atau hati.warnanyaer yg terang dan ianya agak sinonim dengan perempuan kan.Pernah seorang kawan lelaki yanmg cakap...kalau pompuan yang sukekan buah strawbery ni..die tu seksi...erk..seksi kah aku?..hahah..ok seksi disini subjectif k..seksi dari segi emosi,fizikal atau perasaan...

kebetulan mymom br balik dari cameron hightland...so kat sana kan mmg sinonim dengan buah strawbery ni kan. Tapi xbanyak yg umi dapat shopping lg pon aku da bershopping sakan ms pegi sabna hari tu.

*pic sebelah kanan tu adalah eskerim yg aku design dengan buah stoberi..hahah..xder dijual dimana-mana pon ok..hahah*
*pic buah tu plak, aku snap lam peti ek..dats way jd cam tu..betull xtipu tau..*

Monday, October 12, 2009

eiy_Da ~Al-KisaH~

~sEmALaM~
kerja ok jek la...cuma banyak habiskan masa dengan bertweet jek..hehe..da jadi hobi terkini neh.keje xbanyak yang perlu aku buat.petang plak hujan lebat skali ngan kilat n guruh kuat giler.ingat nak la balik awal..da siap2 kemas2..da siap say gud bye kt my followers kat tweeter...dengan bersemanagt bangun dr kerusi..tuip2..adek aku cakap..jap ah..nk g hntr 'Liya" jap..erk..aku cam tk terkata n control senyum kt awek adek aku ni..siot tol..aku cakap lam hati..huhu..pastu awek die ngan senyum cakap 'bye kak'..dengan slamber badak..adek aku trs pegi..xpedulikan aku.Aku plak da tk terkata...terkunci lak mulut ni nk marah...nk suh send me first la dol..pe ni..tu kete abh aku byr au..ko sape nk balik dlu..tp x terkeluar plak perkataan tu..entah knp ek..hadoi..aku cam ni lah..mulut jek cam pom pang2..tp time kn depan mata..cam jd baik la sangt kan..bongok tol ko wes...(aku la tu)..heheh..pastu aku terpaksa la menahan marah..muke mmg da masam mencuke..technisian aku pon takut nk tego dah..die dok diam jek kat dlm..menunggu ms aku nk jerit kuat2....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..lega..huhu..oo pe die ingt....bila da bg aku coklat...aku suka la heh...xpe2...aku mkn coklat ko bg tu..sedap..ahaha..

coklat dr dak tu

tp aku ttp gak xpuas hati neh..tol ke orang kalo dah der aweks ni kan...da xpndang dah walopon akak die sendri..cam tu la adek aku ni bab kata @abbymarzuki geng lam tweet aku.. " orang kalo da bercinta..akak die xpakai sekuar pun die wat xtau"..hahah..dasat tol..sabo jek lah..tgk plak hari ni cam ne...

~Ni hARi~

pepagi hari kol 6.30 aku da bangun..mandi soloat subuh n bersiap lawa2..hahah.aku der empoimen lak ngan doc hari ni..malas gilew nk bangun..almaklumlah..da lama aku tak bangun pagi2 ni n mandi..mals gilew tp nk wat cam ne kan..terpaksala celik gak biji mate ni...pas sarapan...lam kol 7 abah aku hantar kr hospital.Semangat tak aku, padahal time empoiment kol 8.30 pg...1 jam lbh aku menunggu.Terpaksa lah sebb tumpah my dad otw die ke tempat keje.kalo nk harapkan adek aku...alamatnyer doc da balik aku lom gak sampai2..hahah.tapi xpe sampai awal..dapat jumpe doc awal.pas amek tekanan darah dan timbang...trs dapat jumpa doc..ala hospital kajaan kan..salu jek lmbt service nyer..tp sebbek la aku empoiment kat pakar so cepat arr...ok..doc cakap aku da semakin ok...kandungan darah pun da stabil (ekceli aku ni der aneamia)..


sek bek ubt xbanyak
~tadik~
pas selesai sume urusan kt hospital..aku terus ke kedai..so aku keje awal sket la dari hari biasa..huhu..perut da lapar...aku singgah kedai cake n beli la tiramisu cake..nyum2...abis la citer..haha

cake yg best

Nuffnang