Wednesday, December 17, 2014

Bulan akhir 2014

Bismillah

Pejam celik2 lagi dua minggu nak masuk tahun 2015.

Tahun 2014 banyak memberi aku pengalaman baru dalam hidup.dulu aku kerja sendiri.tapi tahun 2014 aku bekerja dengan orang.dan majikan aku? Hurmmmm xpayah lah cerita kot kan.yang penting bulan 10 hari tu last aku kerja ngan dia.aku dibuang kerja atas sebab dia xmampu nak bayar gaji.huuuuu.dah xder rezeki aku kan

Now aku dok kat kg.umi abah ada kat sini.xde keje.makan tido tu je lah.naseb along ada balik cuti sekolah.boleh la jugak sakat2 anak2 buah.xde lah aku mati kebosanan.

Ni dah terfikir nanti bila semua dah balik.da habis cuti.aku nak dok kg ke nak balik kemaman? Huuuu i need a new job.sobs....

Semoga tahun 2015 memberi aku rezeki kerja.kerja yang sesuai dengan aku.InsyaAllah.

Wassalam.

Tuesday, November 25, 2014

Bila Jadi Surirumah

Bismillah

Dah hampir sebulan aku tak kerja.tapi rasa macam dah banyak bulan huuuu.
Nak kena cari kerja jugga ni.asik terfikir ada ke orang nak ambil aku ni bekerja.yela aku ni kan berstatus OKU.
Bidang yang aku minat macam admib ke kerani ke.aku suka la.kalau dapat Alhamdulillah.

Semoga dipermudahkan Ya Allah.gaji kecik xpe la janji aku ada kerja dan paling penting ada gaji bulan2.

Sampai bila nak harapkam orang kan.i need to berdikari.kena buktikan yang OKU macam aku ni pn boleh bekerja dan tanggung diri sendiri.

Doakan aku ek.

Wassalam....

*Taip guna note3 je ni.kalau ada typo sorry lah yek.*

Wednesday, August 6, 2014

Selamat Hari Raya 2014

Bismillah..

Dah lama sangat tak berblog dengan serius.huuu sejak cc dah tutup ni memang jarang dapat online secara bebas.maklumlah siang keje xleh boleh nak online sangat. Nak menaip pon xder masa.balik kerja dah penat memang tak la nak menaip bagai ni.
Raya dah pun masuk minggu kedua. Tak terlambat lagi kot nak ucapkan Selamat Hari Raya kat Korang yang baca blog ni (eh ada ke yg baca? Kah3)
Ni pon taip guna ipad. Jarang jugak guna ipad ni. Almaklumlah internet xder. Dulu blh la internet free kauu bebas. Huuu

Kejap je kan raya tup2 dah masuk 2 minggu. Ada cerita sedih 2 hari sebelum raya.. Erghhh namo lah ingat tp akan diingat jugak. Adesss ok forget it anf forgive it.hummm

Ok lah selamat hari raya dari ku and family


Wassalammm

Friday, July 18, 2014

Tragedi #MH17

Bismillah

Terkejut sedih dengan kejadian terbaru. Semalam 17.7.2014 sebuah lagi pesawat MAS dipercayai telah ditembak Oleh pengganas Ukraine. MH17 Dari Amsterdam ke Malaysia telah ditembak jatuh. 295 orang terkorban termasuk 15 kru dan anak kapal.

Semoga kejadian ini ada hikmahnya. Semua telah tertulis.innalillah..buat semua mangsa yg beragama Islam.

#prayforMH17

Khamis 18ramadhan 17.7.2014

Wassalamm

Thursday, July 3, 2014

Bazar Ramadhan

Bismillah

Alhamdulillah hari ni dah 5 hari kita berpuasa.
Setakat ni aku belum singgah ke bazar ramadhan lagi. Sesak katanya kat sana sebab tahun ni cuma ada satu sahaja bazaar ramadhan.so orang ramai  tertumpu situ je la kot.
Aku balik keje tolong kakak masak je.kuih kadang beli kadang buat sendiri.malas nak bersesak ke bazaar.

Lagipun kebersihan kurang,kualiti,rasa makanan Dan yang paling teruk harga yang perghhh mahal.
Masak lebih jimat Dari membeli kit kan.bag I korang?
Tepuk Dada Tanya pocket.here

Wassalam
Happy fasting day everybody!!

Wednesday, June 25, 2014

Ramadhan bakal tiba

Bismillah

InsyaAllah lagi 3 hari kita akan menyambut Bulan Ramadhan Almubarak.
Bersediakah kita? Sebenarnya tak sabar sangat nak puasa ni.bulan paling ditunggu2.setahun sekali je kan.masa  ni la masa untuk  kita tambahkan pahala Dan membuat ibadah sebanyak mungkin..pahala akan di gandakan.

Semoga puasa tahun ni  lebih baik dari  sebelumnya.InsyaAllah.

Monday, March 31, 2014

Holiday ke Kuching Sarawak

Bismillah

Berakhir sudah percutian aku bersama keluarga ke sarawak. Seramai 17 orang, 3 family. Selama 4hari 3 malam.

Tiket flight aku booking bulan ogos tahun lepas. Masa tu MAS ada buat promotion. Tiket dari KLIA ke Kuching murah masa tu. So aku terus call umi, along ngan pak cik aku, dorang semua setuju nak g kuching. Aku terus booked untuk 16 orang. 4kanak2 12 dewasa dan 1 baby.

Tiket dari kuantan ke klia, klia ke kuching return. Semua sekali dalam RM450 for 1pax.murah la kan.
Homestay pulak aku search dekat google. Mula-mula cari hotel, bila dihitung kira macam mahal la pulak untu 3 family selama 4 hari. So aku search pula homestay. Jumpa satu ni Nadin's homestay. Bila aku tengok2 n bincang2 aku amek satu banglo kuning ada 3bilik air, 3 bilik double ada aircond dan 2 bilik single ada kipas Rm350/malam.ok lah kan. Bahagi dengan 3 family. Banglo tu besar, luas, selesa sangat kalau dok ramai2 dan ada disediakan tempat memasak.ok terus deal.

Lepastu kena cari transport pula. Pemilik homestay bagi aku no whatsap car rental kat sana. Fauzi car rental.dia yang wassap aku dulu, bincang2 dalam wassap transport mana yg sesuai untuk muat 17 orang ni. Kalau sebuah jek memang tak muat. So dorang cadangkan amek satu van toyota hiace dan satu kereta. Dorang bagi crv auto. Van+tours guide+kereta RM850.00 untuk 3 hari termasuk pick up dan hantar ke airport. Kereta dorang tinggal kan dekat homestay. So mudah kalau nak ke mana2 malam2. Ok aku deal. Selesai semua urusan.

Day1 rabu 26 mac 2014

Naik flight di kuantan pukul 6.40 pagi dan sampai kat KLIA pukul 7.25 pagi.sarapan dulu dekat cafe KLIA sementara tunggu flight ke Kuching pukul 9 .45 pagi. Semua beg da checkin siap2 kat kuantan so mudah la. 
Sampai kat kuching pukul 1.45tgh hari. Transport datang pick up dalam pukul 2 lebih. Singgah lunch dekat waterfront kuching lepastu terus ke homestay. Berehat mandi solat. Malam lepas maghrib driver datang pick up untuk makan malam di tepi sungai.malam tu aku makan mee kolok sup. yummm sedappp dan makanan kat sana xmahal.
              
                   

Jalan2 tepi2 sungai tu ada org berniaga.sempat lg shopping sikit walaupun badan penat mata mengantuk gila. Yer la pgtu bangun pukul 3 pagi kot. 

Day2 khamis 27 mac 2014

Hari kedua dalam pukul 9 pagi selepas sarapan di homestay, menu nasi lemak, kuih 2 jenis dengan air teh dan kopi RM6 satu kepala order dengan pemilik homestay. Terus bertolak ke muzium sarawak, dan ke muzium kuching. Lepas makan tgh hari ke taman budaya. Tapi kecewa tak boleh masuk sebab keadaan cuaca tak mengizinkan. Ada pokok tumbang dalam tu. So terpaksa pospone esok.tukar plan. Kitorang pergi pasar satok shopping ikan terubuk dan seafood skit. Lepastu tu ke kedai kek lapis zaharah. Borong kek lapis la pulak.kenyang kot dok makan kek lapis kat kedai tu. Heee paling best mable cheese pergh. Selesai order kek lapis kitorang singgah solat dulu sebelum sambung shopping di waterfront.

                             

Balik ke homestay pukul 6 lebih dah. Sarawak masa cepat 40 minit kot dari semenanjung. Malam kami tak keluar dinner. Buat BBQ kat homestay. Naseb kat situ semua ada.kedai runcit pon depan homestay jek, senang nk bl barang. Bakar sotong,udang dan ikan. Berbbq di kuching gitu heee.

Day 3 jumaat 28 mac 2014

Last day untuk berjalan-jalan di kuching hari ni. Pukul 8.00  dah gerak. Singgah sarapan dulu di bammers restoran. Aku makan laksa sarawak. Seriusss sedap gilaaaaa... Ada yg makan mee kolok goreng, roti canai, mee jawa, nasi dagang, nasi kerabu pun ada. Harga standart RM5 keatas satu pinggan. Banyak kuantiti dia.
Lepastu terus bertolak ke taman budaya aka culture village. Sambung yang semalam sebab tak jadi. Masuk dalam tu jalan- jalan dr satu rumah ke rumah. Oh ya tiket nak masuk bagi:  

dewasa Rm60.00
warga emas Rm30.00
kanak2 bawah 12 tahun RM30.00
student yang bawa matrik kad RM15
OKU FREE aku lah tu heeee

Dalam 3 jam jugak kot dok dalam tu.pukul 11.30 tengoh persembahan kebudayaan, lepastu sambung jalan-jalan dalam tu. Solat zohor. Keluar dan lunch kat situ. Ada tempat makan luar dari taman budaya. Sebab perjalanan ke taman budaya makan masa hampir 1 jam la jugak dari bandar kuching.

Lepas makan bertolak kebandar kuching. Sambung lg shopping dekat waterfront otw balik ke homestay destinasi rutin bak kata fahmy, tour guide kitorang apa lagi kalau bukan di tugu kuching di tengah2 bandar kuching. 

                           

Posing2 lepastu balik ke homestay. Mandi solat, pack barang sebab esok flight awal pukul 6.00 pagi. Pukul 4.30 mmg dah kena gerak ke airport dah.
Malam keluar sendri makan malam di village barok. Kami makan nasi dengan hidangan lauk pauk. Ada sup tulang, ayam pansuh, tomyam, sayur campur dengan telur dadar.dah kenyang jalan2 sekejap di tepi sungai.n balik ke homestay.

Day4 sabtu 29 mac 2014

Pukul 3 pagi dah bangun. Mandi siap2. Pukul 4.30 van sampai terus ke airport. Print tix, check in barang lepastu print tiket KL kuantan terus. Hampir2 nk tertinggal kapal terbang hhehehe lawak pulak rasa. Gara2 urusan check in lambat.orang ramai.

Alhamdulillah selamat sampai di KLIA jam 7 pagi naik flight ke kuantan pukul 9.05 pagi. Sampai di kuantan pukul 10.00 pagi sebab flight lambat tunggu turn berlepas.

Sampai kuantan along terus balik ke johor, pok din (pak cik aku)  balik ke kuala terengganu. Phewww rasa cam tak puas jek jalan2 kat kuching huuuuu nak pergi lagi la kalau ada rezeki. Alhamduliilah syukur first time aku handle trip ni. Dari urusan booking tix, transport dan penginapan aku yang handle. Misi berjaya!!! Heeee

Pada yang teringin nk ke kucing tu

Booking tix time ada sale/promotion. Aku pilih MAS sebab sangat selesa berbaloi la dengan harga tiket.beli online kena ada creadit card la yer.
Homestay/hotel boleh google. Nak homestay yang  macam aku sewa ni? Boleh google Nadin's homestay. Ada banyak pilihan homestay dr kecik hingga besar.
Transport pon boleh terus tanya pada pemilik homestay dia akan tolong. Pemiilik homestay beragama islam.Hj. zawawi.

Note: tahun depan kemana pula yer?. Tunggguuu 
                                              

Tuesday, March 25, 2014

Akhirnya setelah 17 hari hilang tanpa kesan pesawat mh370

Bismillah.

Finnaly semalam PM kita datok Najib tun abd razak sudah pun mengumumkan berakhirnya pesawat mh370 di lauatn hindi. Innalillah... Kalau ini takdirnya kita kena terima. Semoga roh meraka aman disana. Redha dan kuatlah wahai ahli keluarga percayalah pada ketentuan Allah. Ada hikmah disebalik semua ini. Jangan salahkan sesiapa. 

RIP mh370 

7 mac 2014- 24 mac 2014

Wednesday, March 12, 2014

Misteri kehilangan pesawat MAS MH370

Bismillah

Assalamualaikum.

                       

Kita masih tertanya-tanyakan kemana hilangnya pesawat mh370 yang terbang ke beijing hilang sejak 7mac yang lalu.

Penerbangan yang memuatkan seramai 270 orang penumpang dan 12 uanak kapal termasuk 2 orang juru terbang yang dikatakan hilang lenyap dari radar selepas 2 jam bertolak dari landasan KLIA. Pesawat yang terbang pada jam 12.40 pagi itu dikatakan hilang pada jam 2.40 pagi di laut china selatan.

Hari ini sudah 5 hari berlalu dan pewasat mh370 masih tidak ditemui. Semakin banyak cerita dan spekulasi yang timbul. Bermacam-macam andaian, rekaan dan penipuan berlaku di media sosial terutama di FB dan jugak Twitter. begitu juga dengan wechat serta whatsap group. Terlalu banyak cerita rekaan yang dibuat oleh orang yang tidak bertanggungjawab.berbagai usaha juga telah dilakukan oleh pihak kerajaan. Ramai yang turut membantu, dari china, singapura dan ammerika syarikat. Semua masih bertungkus lumus dalam misi menacri pesawat mh370 ini.

                        



Semoga cepatlag pesawat ini dijumpai dan hentilah menyebar berita yang tidak sahih. Fikir lah perasaan ahli keluarga yang terlibat. Mereka dalam keadaan tertekan sekarang.
Mari kita berdoa dan terus berdoa semoga ada jalan keluarnya nanti. Doa usaha dan tawakkal.


Semoga ahli keluarga yang terlibat tabah dan terus berdoa. Kuatkan hati dan bersedialah untuk menerima apa-apa berita sekalipun. Baik atau buruk itu semua kuasa Allah. Kita sebagai hambanya hanya mampu berdoa dan terus berdoa. Doa merupakan senjata orang mukmim, orang2 yang beriman kepadanya.

                                 


Sidah bermacam- macam usaha yang dilakukan termasuk solat hajat dan sebagainya. Semoga Allah beri petunjuk. Jika dilangit turunkanlah, jika di air timbulkanlah jika di darat tunjukkanlah. Alfatihah buat semua mangsa mh370. 

Wassalam.


Wednesday, February 12, 2014

Bila masuk 30-an

Bismillah..
Assalamualaikum..

Auuwww tajuk tak boleh belah sangat. Heeee sekarangkan aku da pun masuk alam 30-an katanya. So kadang rassa macam alamak! Aku da tua la.. Bukan golongan muda mudi lagi. Hahha poyo sangat right. Ada yang kata umur it just number beb no worries la, happy enjoy u'r life la kan. Tapi bagi aku bila da menginjak umur 30 ni da dikira matang. Matang dari segi perangai, life, cara berpakaian, cara berfikir dan semua lah. Itu semua mempengaruhi tahap umur kita kan.

Umur da 30 tapi still membujang. Arghhh zaman sekarang ni orang da tak hairan kot. Ada yang umur 40 pon bujang lagi, belum sampai seru katanya. Mungkin juga kan. Bila aku kerja ni, hari- hari akau dapat tengok pemandangan ibu bapa muda yang ada baby, ada anak-anak. Aku anggarkan mereka lebih kurang sebaya akua tau kurang, mungkin jauh labih muda dari aku. Ada la sedikit rasa jeles disitu. Iyalah cemburu melihat mereka mempunyai keluarga bahagia, ada anak ada suami. 

Ahh tapi bila difir secara waras dan logik akal serta ketentuan dari Maha kuasa aku rasa ini lah yang terbaik buat aku. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita.mungkin kita rasa itu yang terbaik, tapi Allah Maha mengetahui. 

Umur dah masuk 30 pun tapi aku rasa tak banyak perubahan pada diri aku. Am still same person. Tengok muka, kulit, semua macam samaaa jek heeee..tapi tu la sejak dua menjak ni badan selalau rasa. Xbest je. Hari tu aku kena batu karang, menggelupur aku tahan sakit.  Bila pergi hospital, buaturine test doc sahkana ku ada batu karang. Hurmmm.sejak tu aku mula tak sedap badan, lenguh la, sakit perut la, sakit mulut la, selera kurang, macam- macam lah. Mungkin juga sebab cuaca yang berubah-rubah. Hari tu bukan main lagi sejuk dingin macam tinggal dekat oversea dah. But now perghh so hot. Kering kontang, shine bright like a diamon giteww.dugaan dari Allah kan. Tula bila sejuk merungut, panas pun  nak merungut. Dasar tak bersyukur punya manusia.hohoho.

Hope sangat walaupun umur dah menjangkau 30 tahun, aku diberi kesihatan yang baik.nk telan macam2 suppliment pon macam xlarat dah.ambil vit-c shaklee pun aku jarang makan. Sejak knbatu karang aku stop jap. Aku takut sebab bila mkn vit tu kena minum banyaka ir. Mungkin aku kurang minuma air so terjadilah batu karang. 

Kena jaga kesihatan lebih lagi ni. Minum air banyak-banayk sampai kembung. 

Wassalam
Eiyda mohd
12214
1.34pm
Rabu

Saturday, February 8, 2014

Tahun baru semua baru.

Bismillah..
Assalamualaikum..

Ya Allah lama sangat aku tak update blog ni. Dah bersarang labah- labah. Akhir tahun 2013 banyak hal yang tak disangka berlaku. Tak tahu mana nak mulakan dulu ni. Tarik nafas, lepas. Hurmmm

Akhir tahun lepas, tanggal 3 dis 2013 kemaman tempat tinggal aku ni mengalami bencana banjir yang amat dasyat. Pakcik makcik orang lama disini cakap, fenomena banjir lagi teruk dari tahun 1972 kalau tak silap aku. Sangat- sangat besar dugaan dari Allah untuk kami warga kemaman.

                                               

Rumah aku memang boleh dikatakan total lost. Perabut semua rosak. Allahu.. Kami reda dengan ujian MU ini. Mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Bulan rumah aku je yang terjejas, kedai aku pun turut terkena tempiasnya. 

Kejadian banjir tahun lepas yerjadi dengan sekelip kata dan tak disangka- sangka sampai ramai yang tersekat, kereta tenggelam, tak sempat selamatkan harta benda tapi Alhamdulillah tiada nyawa yang terkorban.itulah hikmahnya.

Aku seperti biasa semacam dapat menghidu banjir kali ni. Aku siap-siap beli banyak palstik heavy duty untuk simpan pakaian. Malam tu balik keje terus packing mana yang patut, lepastu terus tinggalkan rumah. Harta boleh dicari, selamatkan nyawa dahulu.

Kali ni air naik memang dalam sangat. Satu kemaman ni lumpuh, ada jambatan yang runtuh, bangunan yang retak. Air dalam rumah akau kira-kira 6 kaki lebih.

Walaupun kejadian banjir ni dah 2 bulan berlalu, tapi masih ada barang yang masih tak berkemas dan di cuci. Sedih memang sedih tapi kalau ini dah takdirnya kita kena juga terima. Alhamduliilah kehidupan kami diteruskan seperti biasa.

Cc aku pon teaksa ditutup. Mungkin setakat ni ajelah rezeki aku kan. Aku reda dalam sedih. Huuu.sekarang kedai aku da dia bil alih oleh orang lain. Jalankan bis lain. Bis pakaian dan tudung, tapo Allah masih sayangkana ku. DIA bagi keseatan pada akau untuk bekerja di sini lagi walaupun bidang lain. Terima kasih. Ya Allah.aku bersyukur dengan semua ini.mungkin. Ini hikmahnya untuk aku.

Dah nak masuk bulan kedua aku bekerja baru.semua berjalan lancar, walaupunada mulanyaa kaua gak kekok.yer la keje mfengadap pc dengan mengadap manusia ni lain kan. Aku kn banyakkn bercakap. Hiks aku kn pendian skit dan pemalu gitu.. Huuuuuu

Nak online selalu macam dulu pon da susah.oh yer aku pon da masuk 30 tahun awal tahn hr tu. alhamdulillah Allah masih panjangkan usiaku.

Ok lah nnti ada masa aku coretkan lagi.
Wassalamm

Eiydamohd
080214
1.28pm
Sabtu

 

Nuffnang