Saturday, April 24, 2010

eiyDa:: Dengki maknenyer tak bersyukur::

Bismillah

Mud hari ni...mula2 bese jek...pastu rase sedih..pastu jeles..pastu dengki..pastu emo..adui..penangan moon caming ginilah kot.huhu..nak2 lak bershare2 citer ngan sorang kwan di YM..huhu.bertambah2 lah T____________T i dibuatnya..air mata bergenang jek.I cam ni lah xleh bc/dengar masalah owang len..i jd sedey...sob sob..nak2 masalah tu same ngan ape yg i lalui..huhuhu

Kes satu--->> Dengki aka jeles:

Pasaan dengki berdengki ni jd lumrah kita sebagai manusia kan.kes dengki ngan adek badek..ngan kwan2..ngan jiran2..ngan sape saje lah.Xleh tgk org len dapat lebih dr kita.Xbek, dose.tapi kalo lam kes bila asek org len jek dapat pe yg die nak..tapi kita??.nk dapat satu pon ssh.Cam ner?.huhu.sedikit sebanyak pasaan dengki tu tetap ada. dah xleh nak elak...walo dah cuba banyak kali.Pe korang rase kalau ape yang org len mintak kompem akan dapat..walhal harga bende tu riban2...bukan ringgit2..huhu...tapi korang?..huhu T_____T i xsuke lah pasaan cam ni...plz la eiyda....jgn childish lah..no lah..huhuhu..xbek la..

Kes dua ---->> Bersyukur

Korang pernah tak fikir yang korang ni serba kekurangan, xder duit...sengkek....duit gaji da hbs..xcukup duit dak beli ipon..ipad..lappy..macbook..blackberry..huhu..korang tau tak masih ada insan yang bergelar mansia yg kehidupannya daif lagi ssh. Bukan setakat henpon, telefon rumah pon xder....tahan lapar berhari2 dengan teguk air kosong..huhu T______T .sanggup wat ape keje aje asalkan dapat duit (keje halal)..sanggup tebalkan muka pinjam sane sini..bukn meminta..tp kerana terpaksa...untuk teruskan hidup.Sebab tak nak susahkan family, ayah yang sedia ssh..Makan nasi hanya berlauk kan telur dan kicap?(itu dah kire special) hanya ada 2 helai baju?..rumah sebesar ruang tamu korang dikongsi satu family...situ lh bilik, situlah ruang tamu..huhu T___T.Bersyukurkah korang dengan apa yang korang ada skang? YA ALLAH..aku bersyukur dengan apa yang KAU kurniakan pada ku dan keluarga ku.Jauhkan lah aku dr sifat2 yang tidak Bersyukur kepada mu ...Kau murahkan rezeki kepada hamba mu itu Ya ALLAH..Ringankanlah bebannyer Ya Allah...

**Motif disebalik dua kes diatas ialah....jauhilah sifar dengki atau jeles..bersyukur dengan apa yang korang ada...dengki untuk kebaikan tu xsalah..sekurang2 korang akan berusaha untuk mendapatkan pe yg korang inginkn kan.huhu...(jeles tentang seautu yg logik itu ng i xsalah) huhu )T_T.

**Try korang tgk rancangan Bersamamu...der yg cakap ranvcanagn tu tunjuk kn yg kite ni lemah..suke meminta2..tp bg i tak..sebb tanpa rancanagn cam ni..kiter tak sedar yang masih ramai orang2 yg ssh kt luar sana.jauh lebih papa dan kedana dr kita.

** sangat insaf bila tgk orang ssh..orang kurang upaya..sebb i faham pasaan dorang..kalo la i ni kaya raya..der duit berjuta2 nak je i tolong dorang tu semua..huhu..tp pe kan daya kan..i hanya leh berdoa untuk kesejahteraan dorang jek.huhu..sebb tu i xsuke tgk Bersamamu..sebb i akan nanges..sebak tengok kesusahan dorang menepuh dugaan untuk terus hidup,huhu..bukn sebb i xsuke.

Nota Comel: mud dengkis kang ni.T_T


No comments:

Post a Comment

ce citer

Nuffnang