Thursday, December 1, 2011

Holiday Di Kota Kinabalu Sabah




Bismillah...

Hello....wah3..sakan naa bercuti...plan cuti dalam 4 hari jek, tapi melarat pulak sampai  7 hari.kemain kau kan...cuti sakan. Dah2 hari ni mari lah kita bekerja balik, elok2 jek masuk bulan baru dah hari ni.1 Disember 2011...wah..cepatnya masa berlalu.. ok la..nak cerita sikit pasal trip i ke Kota Konabalu sabah selama 4 hari 3 malam yang sangat full dan pack.. heee

Hari pertama (Jumaat 25  November 2011)

Bangun seawal jam 3 pagi. Sebab flight kami pukul 7.30 pagi.So memang kena bangun awal2 la kan..dari rumah kak ngah yang terletak di Puchong ke KLIA memakan masa dalam 30 minit jugak kalau tak silap.So, lepas siap2 mandi ape semua. dalam pukul 5 pagi kami gerak ke KLIA dengan 2 buah kereta. Sampai dekat KLIA, terus abah dengan kak ngah dan abang jaf my bro inlaw uruskan pasal tiket.Sempat solat subuh dulu. Dalam pukul 7 kami check in dan terus masuk dalam kapal terbang (ini my 1st experience ok naik kapal terbang) kesian kan.. hahah..
Dalam kapal terbang memang terasa sangat seronok, teruja dan sebagainya. dan nasib baik my anak2 buah tak buat perangai..masing2 sangat happy...dan bising..buat macam rumah sendiri..okfine.hahah.kami disajikan Breakfast nasi lemak atau roti gulung dengan kari ayam.
Dalam pukul 10.30  pagi , kami selamat mendarat di Kota Kinabalu International Airport.. yeepii... Alhamdulillah...finally...
Van yang kami sewa da sedia menunggu.Kami dibawa ke  Harbour City untuk makan tengah hari, lepas tu terus ke Pasar Kraftangan..masa ni penat..ngantuk semua ada..so xshopping lagi..just usha2..n than br la kami ke Condo yang kami sewa di Marina Court...pehhh...terus landing.....penatt xleh nak cakap dah.Rehat sekejap, lepastu masing2 dengan aktiviti masing2 la..ade yg tidur, ada yg pergi cari makanan dan ada yg swim2  kat pool...i salah sorang yer yg g swimming tu..hee air sejuk giler kot..dh la tepi laut..ohmaiii best sangat.
Hari Kedua (Sabtu 26 November 2011)

Bangun sewal jam 5 pagi...almaklumla..Sabahkan cepat satu jam berbanding semenanjung..so pukul 5 tu da cukup cerah terang benderang macam pukul 7..mandi2..sarapan..lepastu terus gerak Kundasang, Sabah. No guide pon..just serah 100% pada GPS...abang ipar yang drive. heee..Singgah dekat pasar kundasang....wah...kat sini dah terasa angin yang sejuk...shopping2...ambik gambar..posing2...lepas tu teruskan perjalanan ke Kota Kinabalu Park... haaa kat sini lagi la best...sejuuukkkk macam cameron highland la lebih kurang...tapi permandangan dia...Ya Allah..sangat amazing! cantik
SubhanaAllah....nampak Gunung Kinabalu...walaupun tak dapat daki...tgk pon da cukup2 teruja!
penat posing sana sini...solat Zohor dulu..lepastu gerak pergi makan pulak..bab makan memang kena jaga2,,sebab tak pasti mn halal mn tak...so lepas ditanya2..dan kompem halala, kami singgah makan dekat kundasang...bawah tu,,, nasi+sup...walauopun makan xsesedap mana,.,,tp oleh sebab kelaparan, kami bedal jek..heee..
Rehat dekat condo jap b4 ke pasar malam...masalah bila berjalan ni kan...kaki cepat benau la lenguhnyaaa..huhu...malam lepas solat maghrib, kami ke pasar malam pulak... wahh dekat sini..punyer la murah kristal.,mutiaranya...gegila jugak la kami shopping.nak2 umi..kalau bab tawar menawar boleh menangis tuan punya kedai.hahahah...aku just tilik2 n sambar satu gelang mutiara ni..cantik giler dan murah...kalau kat sini harga boleh mencecah RM 30-40..kat sini boleh dapat dengan harga RM20 la paling mahal pon.
lepastu singgah ke Pasar Malam Ikan bakar..wahhh kat sini boleh rambang mata tgk berbagai jenis ikan, udang dan makanan laut yang dorang jual..pergh..meleleh..harga yang sangat berpatutan..dan layanan dorang yg sangt laa baik dan lemah lembut.,.masih terngiang2 suara mereka..hahaha..dah membaham beberapa jenis makanan laut, tapau dan mkn di condo....kekenayangan kot..dan berpuas hati..
Oleh sebab kat sini malamnya awal, so pukul 10 kami da terlena dubuai mimpi.hahah awal kan...
Hari Ketiga (Ahad 27 November 2011)

Bangun, mandi dan sarapan....nasi lemak.tapi xpedas langsung..huhu..boleh laaa mkn telan2..hee..Hari ni kami ke Muzium Sabah dan Taman Warisan Sabah (kampung mini).
Kesian  driver kami aka my abang ipar, sebab demam teruk malam tu..mybe kes sejuk..pastu panas...n kes penat menekan gear dan clatch semalam ke kundasang.huhuhu...
Tikert masuk ke Muzium cuma RM 2 untuk dewasa dan free jek untuk warga emas dan kanak-kanak.Tak best sangat sebab muzium ni sedang dalam proses renovate..so banyak yg ditutup.huhu..kami ke taman Warisan Sabah atau pun kampung mini  yg terletak belakang Muzium, sahaja...dan tak perlu bayar...kat sana ada banyak sangat rumah-rumah berbagai kaum masyarakat Sabah. Penat memang tak dapat nak story la beb..hahah giler lenguh segala urat saraf...
Lepas tu kami ke Center Point Sabah. makan tengah hari di food court.lepas makan balik ke condo dan rehat sekejap.lepastu sambung shopping lagi ke pasar filiphine dan pasar malam. masa ni la  i mula membeli macam2...oleh2 untuk2 kawan kat sini...mutiara, kristal,gelang manik, brooch, macam2 la..tapau makanan dekat pasar ikan bakar lagi untuk makan malam.
Satu tempat yg kami xsempat pergi iaitu Tanjung Aru..sebab hujan..huhuhu..
Lepas mkn malam...time tu packing2..sebab esoknya flight kami ke KLIA jam 10.45 pagi..so mmg la kena gerak awal skit kan..banyak jugak la barang yang kami beli.hahaha..packing punya packing....semua beg da sarat..time to ZZzzzzzz..
Hari Terakhir (isnin 28 November2011)
Mandi, sarapan, siap2...lepas tu van datang ambil.Gerak ke KK International Airport...lepas check in barang....dapat tix, lepas dekat imigresen...kami naik kapal terbang.masa ni my anak2 buah semua tido,.hahah..Pramugara dan pramugari penerbangan MAS ni menag ramah mesra dan hensem serta cantik2 belaka lah..(mood gatai).hahah...kami disajikan mkn tengah hari...mee ayam @ nasi lemak sambal udang.So mee ayam menjadi pilihan.sebab masa ke KK..i da mambaham nasi lemak..heee..
Masa nak mendarat ke KLIA...agak menakutkan..sebab kedaan cuaca yang kurang baik...so kami di arahkan seupaya duduk ditempat masing2 dan memakain seat belt...wah..kecut jugak time kapal terbang bergegar2...masa melalui awan dan angin yang kuat...tapi Alhamdulillah..kami selamat mendarat..pada jam 1.15 tgh hari..fuuhhhh

Rehat sekejap kat rumah kak ngah, makan tengah hari, lepas asar abah, umi dan 3 adek i balik kemaman..sebab dorang dah mula keje,,dan asde yang kn balik kolej dah.i tak balik..stay dulu kat rumah kak ngah dengan kak long.

Selasa 29 Nov 2011 - Rabu 30 Nov 2011

2 hari berada di rumah kak ngah kami ke Shah Alah..ke  SACC Mall, ke Taman Tasik Shah Alam dan ke IOI  Mall puchong. Semalam br i balik ke kemaman..n hr ni keje...heee...

Dalam planning untuk next year, InsyaAllah kalau ada rezeki, panjang umur dan xder apa2 hal, kami akan ke Kuching Serawak pulak. heee.. *kumpul duit*..
Neway, trips kami ke KK ni di support oleh my umi terchenta..heee..makan, penginapan dan tiket kapal terbang.Shopping guna duit pioket sendiri..hee TQ Umi...*terharu*

Kos anggaran kasar:

Tiket KL-KK & KK - KL  (MAS) : RM 360 (pergi-balik)- seorang

Penginapan : Marina Court . Ada 3 bilik, 2 bilik air, dapur, ruang tamu lengkap dengan segala perabut termasuk tv, mesin basuh, dapur etc etc : RM 350 (satu malam) - ada swimming pool yg besar dan best dan mengadap laut...

Transport : Van Urvan memuatkan  10 orang dewasa RM 260- RM 300 satu hari.(without driver)
Airport Transport : RM 100

Makan+minum anggaran RM 20 (pagi, tgh hari, malam)- seorang
Shopping2 : RM 100-200 seorang (ikut pada jenis barang dan tawar menawar )




No comments:

Post a Comment

ce citer

Nuffnang