Sunday, March 3, 2013

NORCOLUT (norethisterone 5 mg)

Bismillah.

Aku ada ambil pil norcolut (ubat hormon) ni. Ambil dari doktor, memang pergi jumpa doc dulu lepastu baru doc sarankan makan pil ni. memula makan macam ok, tapi lepas 2,3, hari jadi lain macam.badan rasa lemah, xlarat, sakit-sakit, pening, loya rasa macam nak demam. pendek kata memang xlarat lah. macam takut jugak kan, sebab doc tak ada pulak bagitahu kkesanm dia lepas makan.

Maybe juga sebab saiz badan dan berat badan aku yang tidak sesuai dengan kandungan pil tu. 5g tu agak berat kot, dan kesan dia memang terasa

Aku pun google la baca pasal kesan pil hormon ni.Untuk kebaikan aku kat sana nanti, so aku kena jugak terus makan. tapi nak kurangkan dosnya. nak makan 1 biji sehari jek. huuu semoga ianya tetap berkesan, harap sangat.

Apa Norcolut?

Ubat NORCOLUT (norethisterone 5 mg), tu sebenarnya ubat mengelakkan ovulasi ( release ovum dari ovari ) dalam kata lain atau kata orang biasa, pill perancang ( oral contraceptive). Semua ubat ada side effect dia, so kalau tak pernah makan, Please please please consult doktor. General side effects of kalau makan birth controll pills ni termasuk loya , mood swing etc. 

kalau diggoogle dan dibaca, ada banyak  fungsi pil Norcolut ni. Untuk stopkan period,tumpahkan period dan lambatkan period. Sebab diakan pil perancang.Selalaunya dia diambil bila Kaum wanita nak mengerjakan umrah, (lambatkan period), ada jugak yang ambil bila period terlalu lama (stopkan period). Tapi jangan ambil berterusan sebab ada kesan sampingannya.huuu

Semoga segalanya berjalan lancar Ya Allah hanya Pada Mu aku memohon.permudahkanlah segalanya.

wassalam

2 comments:

  1. Saya nak menunaikan umrah..nak mkn ubat ni...bingung nak ambil brp dos..nak ambil 3bji sehari mcm byk plak..mcmana awk mkn ye

    ReplyDelete
  2. Saya nak menunaikan umrah..nak mkn ubat ni...bingung nak ambil brp dos..nak ambil 3bji sehari mcm byk plak..mcmana awk mkn ye

    ReplyDelete

ce citer

Nuffnang