Thursday, January 28, 2010

eiyDa :: Bila dah bersedia..baru .kawen::

Lately ramai pulak yang bercakap-cakap soal kawen+anak.Nak kawen bila?nak anak bila?nak anak berapa?anak kembar ker?...mueheheheh...syok topik tu kan.

Neway, bila umur da makin meningkat...kerjaya pun da semakin stabil, memang da patut pun fikirkan soal ni.Kawan-kawan aku pun da ramai yang kawen...yang ade anak.Ada tu anak da masuk darjah 4-5..huhu..Lepas SPM jek terus kawen tu.peh sangat tak seronok, kawen muda sangat.Xsempat nk belajar, keje, enjoi kan.
Aku pun lom kawen jugak lagi, walaupun umur macam aku ni dah memang selayaknyer atau lebih tepat sememangnya layak untuk berumah tangga.Tapi soalnya sekarang bukan faktor umur sahaja yang mempengaruhi semua ni, soal persediaan fizikal dan mental jugak penting.Dan siyesli cakap..am not ready yet...huhuhu..takut bila sekarang banyak kes penceraian,kes pukul,kes dera fizikal dan metal,kes gantung tak bertali,kes larikan anak sendiri,kes bukan menantu pilihan,kes suami curang.banyak berlaku...pperrgghh...MENAKUTKAN! .Fobiakah aku?..erm...

Akak2 aku semua da kawen masa berumur 26 tahun.dan skang masing-masing da ade happy family, ada anak2..ada suami ada kerjaya,adfa rumah, ada tanggungjawab.kekadang terbit jugak rasa jeles.Tapi aku percaya pada qada' dan qadar dari Allah kan..kalau ada jodoh, InsyaAllah aku tak kan menolaknya.hehe..
My parents pon da tetapkan syarat b4 nak kawen..(untuk diri sendiri dan jugak bakal suami/isteri) pastikan:
1) Ada pekerjaan tetap
2) Ada pendapatan tetap,
3) Bersedia dari segi mental dan fizikal,
4) Kewangan yang kukuh
5)Mempunyai ilmu agama yang secukupnya.Itu paling penting.
Pada korang yang da plan nak kawen tu cepat2 la kawen yer..hehe pastikan diri korang sudah betul2 bersedia...kawen hanya sekali seumur hidup hohoho bukan 2, 3 , 4 kali tau..yang lelaki tu kalau rasa nk pasang 2, 3, 4 kn lah berlebih bersedia..kuikui kui... =D
Aku tak boleh nak cakap banyak soal ni sebab aku pun belum kawen lagi.heheh kang salah cakap der yg marah..kuikukui...

Pada yang akan kawen tahun ni..aku ucapakan tahniah.!! semoga berkekalan hingga ke syurga Amin..
Nota comel: teringin nak anak kembar
sebab family aku ada
genetik kembar..dan aku
pun ada adek kembar.hehe

20 comments:

  1. Akak bery-bery kawen r ngn skandal br0 judinb0.kompem bhagia.wahaha..br0 judinb0 kan smart,brkejaya,brbudi-pekerti,brtimbang rasa,brmuka tebal.wahaha..k0mpem bhgianyelah.wakak..p0m0t br0 judinb0 plak.sengal. .wakaka..dh puas ke id0p single?hehe.

    ReplyDelete
  2. wiiiwiittt..
    semoge sis btemu jodoh x lame lg...
    sy pon tingin nk anak kembar...
    auwwww...

    ReplyDelete
  3. ggggrrrr....hahahaha....sape mau ank kembar lg..meh join ein the club..miyahahaa....skrg ni tgh musim gataii eh...kui3...nak kahwin gak...wawa....masing2 post entry pasal khwn, cinta, ank..baik kat blog or kat tweet..mayb sbb nak masuk february kot...

    insyaallah, satu hari nanti pasti ade jodoh wat diri kita...sis, cari ler kembar gak....

    *pssstt: kimslm kat kembar ok...lalalala

    ReplyDelete
  4. KOMPANGGGGGGGGGGGGG!!
    Btol laa sgt kekata ko Eiyda.sepatutnya pada umur kita yg smakin gersang akhir2 nie..hehehe,kita dah berkeluarga.
    Perkahwinan adalah Amanah.Utk meneruskan bahtera mahligai bukan mudah.I've seen it in all of my 4 brothers.Malahan aku takut utk berkeluarga (kekadang aaa,tapi bila time gersang,x peduli hehe)
    Suami-Imam bagiku.aku hanya inginkan keluarga yg Sakinah.Mudah mudahan.Amin

    ReplyDelete
  5. esk sy dtg masuk meminang..tggu..hehe

    ReplyDelete
  6. kawen kann
    i kan
    nk anak je
    bini sile gi jejauh
    hahahahaha!

    ReplyDelete
  7. tggu cikgu masuk meminang eh? hik3..

    ReplyDelete
  8. @x-po hahahaha..dgr tuh...dh nk masuk meminang dh tue...ape lagi aka bery..terima jer la..hak3

    ReplyDelete
  9. oh..mama saya mahu kawin...tapi kan kalau dah sedia calon takdak nak buat macam mana?

    ReplyDelete
  10. KOMPANGGGGGGGGGGGG!
    Aku wakil belah ko.Apiih belah cikgu.
    Korang dah sudah..giliran aku+apiih plak.ngeh3

    ReplyDelete
  11. nk kawen nnt jgn lupe ajak ok sisss!

    ReplyDelete
  12. @Lysha Ang errrrrrkkkkkk!!!......giliran kite??????bile??Wakakkaka

    ReplyDelete
  13. bila sebut soal perkahwinan nie bukan mudah dangan hanya kata2..

    nak kawin cukup senang tp nak TANGGUNG DAN JAWAB bukan senang.. hu3 paham? x paham? alah wat2 paham da la.. kui3 :P

    ReplyDelete
  14. Tak!
    Muahaha!
    Lorong belakang utk ko yash
    G la cpat.
    Cpat la.
    Hahaha!

    ReplyDelete
  15. @apiih Bila??..u x faham ker ayat i??..
    Kan i kata bila eiyda+cikgu dah sudah.Selagi dorang x sudah,selagi tu kita sebegini aje lah.
    Hahahaha..

    @yash tetiba ayat dekyash memukau.perut terlalu kenyang kep??..ngeh3

    ReplyDelete
  16. Apiih: ape nih..judinbo2..malu la i..adess..xder pon..kawan2 jek la..

    addlynna:InsyaAllah..kalo der jodoh..akan sis ajak sume2..anak kembar best kan kan..hehe

    ein: mybe la kot..sebb nk msk bulan FEb sume sengal dah..haha kim salm my twins..ok i will..heheh

    eyra:: jujum..heheh

    lyshabella: hope ko pon akan cepat2 kawen..udah2 la berskandal manjang beb..hehe

    xpo: datang minang..ok saya tunggu ..cepat sket yer..hohoho

    paan: nk anak tp xnk isteri?..erm..wat ank tabung uji la u..heheh


    Anarm: xdernyer nk tunggu..heheh kawan2 jek ok..adess..

    Apiih: u ni..dah2..stop it ok..kalo i kawen ngan xpo..i suh u jd pengapit siyes! hehe

    piston: betul2..kalo nk kawen calon xder xguna gak kan..cam i lah..huhu

    lyshabella: peh..jgn nk mengarut kang masin mulut korang..huhu

    ayong : ok..sis akan ajak ayong punyo..haha

    yash: komen ko paling aku suke beb..kalo da bersedia nk tanggung dan jawb br leh kawen..huhu..entah..aku takut..heh

    paan: usik2 yash..kang i kawenkan u dua br tau..heheh

    Lyshabella: aku tak kan sudah ngan cikgu..so korang pon xkan sudah jugak..hahhaah..

    ReplyDelete
  17. Buat yg dah kawen plak? Hehehe

    ReplyDelete

ce citer

Nuffnang