Wednesday, April 28, 2010

eiyDa:: Sape cakap keje kat CC ni xpenat, xtension heh?::

Bismillah...

Korang semua mesti pernah pergi CC kan. Ala, cyber cafe...serve internet ke kan.Pernah korang terPK betapa penatnyer penjaga2 CC ni.heh T_T

Sape cakap keje cc tak penat?..penat beb..tak caye try tanyer #Gengcc i kat twitter tu cam Yash,Wazy84, pakeri_OtOmen dan jugak si Fateah_A. meh nak bagitau, betapa penatnyer keje cc ni.

Situasi pertama: line cam sipot

Bila kasteme datang nak gune internet, tapi mase tu lak line tenet cam siput sedut..cam skang ni lah kan.So i lebih suke cakap direct ngan kasteme yang line today slow..so kalao nak gn kn banyak sabar lah, kalo nak isi form pape2 rase2nyer bek tak payah kang sekerat jalan dah line putus ke tetiba cam ner?buang mase kan.Baiknyer i kan, bukan i baik atau pon bodoh sebb cakap bende betul. kesnyer i xsuke bila kasteme bising2 n i kena sound, pastu 4-5 kali dok panggil2 i tanyer knp line slow.Penat tau..kn banyak sabar.Der jugak yg jenis kalo boleh nk line tenet POWER, bukak 40 browser pon xpe..berdesup2!! bai, kita kn MY bai..sedarlah sikit line kt negara terchenta kiter ni cam ner yer.hohho

Situasi Kedua: kasteme ske wat bijok!

Manusia ni macam2 ragam kan.Der yang suke wat2 pandai walo pada hakikatnyer mmg xpandai.So, bila diajar dia akan cakap kita salah, heh dialah yg betul kan.pastu bila da tak jadi mula la nak salahkan cc i.line teruk la, pc lembab lah, gn microsoft lame lah, keyboart keras lah, mouse liar lah.i da tambat mouse tu kt cpu..liar lg ker?.hahhhaha T__T sabar jek lah.kena tahan lah kan.Penat tau, muke kn salu senyum..kn salu cakap bek.kateme always right??heh.

Situasi ketiga: susah nk faham ke da mmg xfaham bahasa

Datang kasteme tanyer, leh printa tak kat sini?boleh tapi black jek lah.kaler i xbuat, so disitu akan terjadinyer sedikit soal dan jawab.layankan ajek.bila da puas tanyer macam2..agree nk print, bila da print kua pic gelap sebb xder kaler.leh lak tanyer asal xder kaler ni..gelap lah pic ni xleh pakai ni.errkk...yg i bgtau berjela2 tadik xder kaler ko xfaham ke heh?..pening kpl.yg xleh blah bila der yg suh edit pe yg die da print, kedai ni xder scanner..xyah scan lah, edit jek..errkk....

Situasi Keempat: Macam ayam ngan itik

Kes bila datang kasteme dr luar, i meant bukan melayu lah.Cam India ke, Filiphine,Bangla dan etc2 lah.Der yang xtau cakap melayu dan xtau cakap omputih yang die tau cakap bhs die jek.Ades..ni mmg kepeningan dibuatnyer.i cakap melayu die xfaham, i speking pon die nganga.heh.Dia lak cakap dialog die..i lak yg ternganga..ngaaaaaaaaa...T_T kan da ssh..last2 gn bhs isyarat,..tunjuk 2..cam org bisu..haahha..sabo jek lah.Penat tau! =p..pastu kalo speaking pon berbelit2 i lg kepeningan ni..kn dengar betul2..bila da faham xcakap banyak trs wat pe yg die nk..i klik2..da jumpe i dok tempat i.senang kan.hhaha..kirenyer biar i faham die cakap, dia xfaham pe i cakap pon xpe lah.lantak lah kan.

Situasi Kelima : orang yang tak normal

Jangan tak caye lak, i pernah dan leh dikatakan selalu lah berurusan ngan org yg 'kureng'.kes die suh i taip surat, luaran nmpk normal.Bila i taip pe yg die suh, ayat2 die wat i seram..huhu..sah xbetul ni..surat kepada pejabat Putrajaya, tapi ayat berbelit2..itu ini..adess..cuak dh..nak xnk kn trskan.pastu bila dtg lg i bg la alasan printer rosak atau i bz..huhuhu..dan kes bila budak terencat nk men internet, xbg kang ngamuk naye i. So i bg jek lah..pe yg die tekan pon i tak tau..lam 10 minit i pon logoff dr server i.huhu..macam2 kan..yg bisu pon pernah...pas guna i tunjuk isyarat jr bape RM..kalo die nk tanyer, salu die gunekan text kt henpon tak pon i bg kertas, suh die tulis pe die nak.erm...tak semua manusia ni normal kan. Y_T

Situasi keenam: Terlebih pandai

Kat cc ni mmg i der amek upah menaip+print, i xder lah pandai sangat tapi kalo setakat taip surat ke, resume ke, pe2 jek la InsyaAllah i leh buat.Kalo dorang sertakan ngan contoh lg senang lah keje i kan.Tapi ade yag jenis suke mengajar pe yg patut i buat...Siap duduk sebelah ni, pastu ajar mula2 wat cam ni, tulisan cam tu, jgn besr, kecik sngt, black kan.kotak nk bentuk cam tu, xnk yg ni, itu ini..i da kepeningan.Nak jek cakap..pe kata kalo en/ puan wat sendri?pc banyak tu heh.masalahnyer dorang xreti nk pon nk wat...xpandai tp nk ajar i.kekadang xlogik pe yg die suh wat.I tau la pe i nk wat kan.xperlu ajar lah mn nk cr huruf, cam ner nk wat kotak bagai.hohho tension gak kekadang.Sebagai peniaga i jux leh angguk2..ok2...sabo kn banyak.super duper sabo lah.

Situasi Keenam : Kemiangan Daun Keladi

Ni i da bese sangat.Nak suh taip surat je, soklan da berjeler2 cam wartawan...siap mintak no phone, puji cantik, suke, tergoda manis etc2..weekksss...T__________T sumpah i seram dan tak suke..sebb kebanyakknnyer suami orang dan tua bangka dah.Ades..sabo jekla..cara i handle, senang jek..wat tak tau, senyum dan jgn dilayan.Fokus pada keje yang die suh buat.Dats all.tegas tu penting, jangan cepat cair..huhuhu..derr gak yg cam da lm kenal i siap nk belanje lunch, tp i kenal pon die.hahahhah..sah i tak layan.wakaka..

Occay, dats all...ader lg kot tp seakat ni dah la.

p/s : Bukan i nak merungut ngan keje ni, tak.Cuma nak bagitau kat sesape yang salu cakap org keje cam i ni senang, xder istilah penat.Duduk jek depan monitor 24 jam..klik2 sane sini..pastu cukup jam balik.Tak...otak kn banyk bergerak, kn banyak sabar, tenang hadapi situasi yang macam2 dan yang paling penting kena tekad.Sebab berniaga cam ni ader pasang surutnyer,nak2 bila kasteme kurang jek..huhu..ssh hati tau..T______T.

Tapi xsemua cam tu..ramai yg ok..yang senang nk bekerjasama, yg faham bahasa dan tak kurang jugak yang sangat2 lah xkisah, sempoi jnji pe yg dorang nak i leh buat,kira percaya lah kan.best skit nk kerja ngan kasteme2 cam ni.Tapi tu lah kan..mansia ni rambut skang ni pon da macam2 kaler pe lagi hati kan.

waallahualam....

Nota Comel: kerja mesti ikhlas

baru hidup diberkati Allah..




No comments:

Post a Comment

ce citer

Nuffnang