Saturday, February 8, 2014

Tahun baru semua baru.

Bismillah..
Assalamualaikum..

Ya Allah lama sangat aku tak update blog ni. Dah bersarang labah- labah. Akhir tahun 2013 banyak hal yang tak disangka berlaku. Tak tahu mana nak mulakan dulu ni. Tarik nafas, lepas. Hurmmm

Akhir tahun lepas, tanggal 3 dis 2013 kemaman tempat tinggal aku ni mengalami bencana banjir yang amat dasyat. Pakcik makcik orang lama disini cakap, fenomena banjir lagi teruk dari tahun 1972 kalau tak silap aku. Sangat- sangat besar dugaan dari Allah untuk kami warga kemaman.

                                               

Rumah aku memang boleh dikatakan total lost. Perabut semua rosak. Allahu.. Kami reda dengan ujian MU ini. Mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Bulan rumah aku je yang terjejas, kedai aku pun turut terkena tempiasnya. 

Kejadian banjir tahun lepas yerjadi dengan sekelip kata dan tak disangka- sangka sampai ramai yang tersekat, kereta tenggelam, tak sempat selamatkan harta benda tapi Alhamdulillah tiada nyawa yang terkorban.itulah hikmahnya.

Aku seperti biasa semacam dapat menghidu banjir kali ni. Aku siap-siap beli banyak palstik heavy duty untuk simpan pakaian. Malam tu balik keje terus packing mana yang patut, lepastu terus tinggalkan rumah. Harta boleh dicari, selamatkan nyawa dahulu.

Kali ni air naik memang dalam sangat. Satu kemaman ni lumpuh, ada jambatan yang runtuh, bangunan yang retak. Air dalam rumah akau kira-kira 6 kaki lebih.

Walaupun kejadian banjir ni dah 2 bulan berlalu, tapi masih ada barang yang masih tak berkemas dan di cuci. Sedih memang sedih tapi kalau ini dah takdirnya kita kena juga terima. Alhamduliilah kehidupan kami diteruskan seperti biasa.

Cc aku pon teaksa ditutup. Mungkin setakat ni ajelah rezeki aku kan. Aku reda dalam sedih. Huuu.sekarang kedai aku da dia bil alih oleh orang lain. Jalankan bis lain. Bis pakaian dan tudung, tapo Allah masih sayangkana ku. DIA bagi keseatan pada akau untuk bekerja di sini lagi walaupun bidang lain. Terima kasih. Ya Allah.aku bersyukur dengan semua ini.mungkin. Ini hikmahnya untuk aku.

Dah nak masuk bulan kedua aku bekerja baru.semua berjalan lancar, walaupunada mulanyaa kaua gak kekok.yer la keje mfengadap pc dengan mengadap manusia ni lain kan. Aku kn banyakkn bercakap. Hiks aku kn pendian skit dan pemalu gitu.. Huuuuuu

Nak online selalu macam dulu pon da susah.oh yer aku pon da masuk 30 tahun awal tahn hr tu. alhamdulillah Allah masih panjangkan usiaku.

Ok lah nnti ada masa aku coretkan lagi.
Wassalamm

Eiydamohd
080214
1.28pm
Sabtu

 

1 comment:

ce citer

Nuffnang