Wednesday, March 31, 2010

eiyDa:: Bila banyak masalah..ape nak buat??arrgghh!!!:::

Bismillah...

Ramai yang nak tau sapa si 'dia' kat entry yg lepas tu.Tapi nanti2 lah yer..nnti korang tau jugak sape dia tu....hehe..kalau si 'dia' tu...i cam ner?Occay!! forget it yer...bukak entry br..=)

Kita ni manusiakan sudah semesti ada masalah.
masalah akan membawa kepada perasaan benci,geram,marah,bosan,tension,emosi.moody,stress dan banyak lagi lah.macam mana cara korang atasi perasaan2 tersebut terutama perasaan yg tak best. supaya ianya tidak terlalu mengganggu kehidupan seharaian korang.Cara korang mengurangkan perasaan tersebut.kalau i, akan try la atasinya selagi i boleh..kalo da tak tahan sangat...i layankan aje..huhu..orang cakap..lebih baik cegah daripada merawat ek..ke salah?..huhu i da lupe.Masalah ni boleh dibendung..jgn dismpan..takut terjadi masaalh len.

Bosan/xder keje:

Kalau time bosan duduk kat rumah..nak2 time cuti hari jumaat.Xder plan nak kemana-mana..bangun tido da kol 12.00 pm kowt..hehe..pastu kemas2 umh bagai....n than da xtau nk wat pe...ha..tu la keje i..x sms atau dengar lagu lam my henpon..xpon layan games kt mybronyer psp.kalo der movie best i layan tgk movie ngan lappy..huhu..hilanglah bosan tu...kalu der rezeki nk gn broadband la plak..hehhe..tp kn pk gak..kalo hari2 xbosan ke..asek online jek..sah2 xjd keje i nnti.heheh.

Tension/Marah/Moody:
Perasaan ni biasa kalau untu kaum perempuan..bila waktu moon coming..hormon tak stabil..moody jek manjang..huhuhu.Kalau i, makan jek lah keje kot....suke mkn coklat...xder coklat..i colek2 jem2 coklat lam peti es..dapat eskim potong pon masyukk...tapi kalo coklat..peberet mmg kender bueno lah..dtg moon salu nk kinder bueno lah...br best..cudburry pon orite! heheh.InsyAllah..dapat la mereda kan pasaan2 mengarut tu..heheh..jgn pk gemuk k..mkn jek..ahahah

Lost @ Hilang arah:

Pernah tak korang rasa lost atau pun rasa cam hilang arah...xtau pe nk buat...rase kehilangan..huhu..sebaik2nya korang buat solat sunat,banyakkn berdoa,mintak pertunjuk dari Allah.Tak pon baca Al-quran.I pernah dulu tak boleh tido..pk bukan2..hilang arah..sedey..mood tk tentu..tension..bila i ambil wudhuk..berserah pada Nya..baca Al-Quran..Alhamdulillah...akan rasa lebih tenang..Mungkin kita terlupa akanNya. (baca yassin setiap mlm Jumaat..InsyaAllah berkat hidup kita)

Stress:

Stress mybe terlalu banyak kerja sehari-hari tak pun banyak masalah yang tak selesai2..xcukup rehat..biasalah kita ni manusia..kalau xder masalah..bukn lah hidup namenyer kan.So kalo i, i suke tengok gambar2 laut...sungai...sawah padi yang menghijau, sedikit sebanyak boleh wat fikiran i tenang...dan lega..hilang la sekejap masalah2 tu.lebih baik kalo amek cuti n pergi bercuti...spentkan lam setahun tu...pergi bercuti kemana2 tempat cam pulau ke..br best..thn ni..mybe nk ke Pulau Kapas..tak pun Pulau Redang....family trip...thn lepas dah ke Cameron Higland thn sudah ke Tasik Kenyir..heheh..tak sabar nk g bercuti lagi..=P

Letih/xbermaya:
Best jugak kan..kalau sekali2 kita bermanje2...di spa..hehe.i tk pernh la lg wat urut atau massaage kt spa ni....mandi bunga ke..mandi susu...cam best jek kan.Kalu korang der duit lebih2 tu boleh la try kowt.I wat ms ni lom penah buat lg..masuk tu pernh la kowt...massage2 tu akan menghilangkan segala tekanan..lenguh badan sebb terlalu lm atau bnyk bekerja.Elok untuk badan..kompem akan rase segar bugar seperti br lahir..cehwah..over kamoo..hehe

Tu jek lah...antara tips2nyer..hehhe...salu kalau i dalam tekanan...der mslah...salah faham ngan ke..xpuah hati ke..i akan ngadu kt kawn2 lam tenet ni..sape yg jd mangsenyer?..heheh..TQ pada yg sudi berkongsi mslah ngan i...sekurang2nyer tak lah berat sngt mslah yg ditanggung..luahkan..akan simpn..sape2 der mslh..leh gak share2 ngan i..InsyaAllah..akan ditolong setakat mampu.heheh..

Nota Comel: jgn simpan segala masalah..
takut akan terjadi
masalh jiwa. huhu



No comments:

Post a Comment

ce citer

Nuffnang