Saturday, April 3, 2010

eiyDa:: Jom kiter tidur Jom Jom ::


Bismillah..


1st nak ucapkan Takziah kepada Arwah Din Beramboi yang telah kembali ke Rahmatullah..semalam..Innalillah..semoga rohnya dicucuri Rahmat..Amin...dari Allah kita datang..Kepada Allah jua kita kembali..

Semalam entah kenapa xleh nk lelap..badan tak sihat sebab demam + batuk + selsema..hr ni datang keje cam mimpi jek..blurrr jek manjang..mud xder..huhu..weng weng @__@ apekahh?Korang pernah rasa cam ni tak? xder mud+ngantuk+letih+ xsehat sekaligus??..xtau nk cakap pe kan..bila da semua nu bercampur cam ABC..rase macam2 lah...panas lah, xselesa lah, serabutlah,sakit sane,sakit sini,lenguh badan,penin pale,sakit hati pun ade.huhu..

::Nak kongsi pasal masalah tidur sikit lah ::

Orang dewasa memerlukan 6-8 jam tidur sehari. Kanak-kanak pula memerlukan masa tidur yang lebih panjang. kalau tak 4 sure lah meragam..jek.huhuhu

Sebab-sebab utama yang boleh menyebabkan gangguan tidur :

  • Gaya hidup - kerja syif yang kerap dan tidak teratur pastu online jek kejenyer sampai pagi..tidur 3 jam..pastu da kena pergi keje..bahaya2
  • Masalah-masalah fizikal seperti mengalami kesakitan, masalah pernafasan,demam,sakit gigi,xselesa.
  • Gangguan psikologikal seperti kebimbangan, stres,banyak berfikir,berangan.
  • Faktor persekitaran seperti terlalu bising, panas atau terang,takut,gelap,sejuk,bunyi kucing gaduh miaaww miaaww..huhu T____T

Tanda-tanda dan gejala

  • Tidur yang terlalu banyak (hypersomnia) dari pukul 12 am sampai 12 pm..hahha
  • Tidur yang terlalu sedikit (insomnia),online lebih banyak dr tidur kowt..pastu layan movie..jd burung hantu...ni lah org kite skang kan...tidur tu dah xpenting.
  • Kelakuan yang luarbiasa semasa tidur contohnya, berjalan dalam tidur (sleep walking), bangun tiba-tiba dalam ketakutan(sleep terror), night mare,mengigau cr mknn kt dapor kes lapo..hheheh
Kesan & Akibatnya:

Bila dah xcukup tidur, mood mula akn berubah menjadi malas, mengantuk,akan menggangu rutin harian kita.Kita akan mula rasa :
  • Cepat menjadi marah,emo,muke ketat jek..jgn tegur,,marah kang..huhuhu
  • Sukar mengawal emosi cepat ras nk mrh,sedih,xder mud.
  • Sukar memberi tumpuan/perhatian
  • Buat kesilapan bila bekerja, salap taip, salah eja, typo sane, xberi perhatian pada kasteme
  • Berisiko terlibat dalam kemalangan dan kecederaan bila drive..
  • Sakit Kepala/pening weng weng @_@
  • Letih dan tak bermaya nk senyum pon xlarat dah.
Cara pencegahan dari malasah tidur ni plak:

  • Mengamalkan rutin tidur yang sihat dan teratur 6-8 jam sehari.
  • Tidur ikut masa, jangan tidur lebih dr pukul 12 mlm.sah2 ssh nk lelap.
  • Hindari dari penyalahgunaan dadah, alkohol, merokok.
  • Sebelum tidur basuh kaki,tenangkan fikiran,
  • Minum susu panas /suam sebelum masuk tidur
  • Jangan makan masa nk tidur
  • Ambil wudhuk dan baca doa tidur...ayat kursi dan 4 Qul.
* nasihat orang..sendri tak nk buat heheh =p

I plak sebab sukar nak tidur mybe sebab i suke sangat berfikir time nak tidur, lepastu suka tidur pukul 12 am ketas, sebb kes layan tv...dan bila da lending atas katil dengar lagu dulu lam MP3 xreti2 nak trs tidur..huhuhu..lagi satu xboleh kalo minum tea atau kopi waktu petang..sah2 la i xkan tidur malam..jd burung hantu..esok pagi2..mata da jd cam panda sebb kes xcukup tidur..merengek2 cam baby lah i..huhu T_T mengader2 betul kamoo ni eiyda!..tapi time cuti jek..mula la tidur tak hengat dunia...selagi umi tk bising..pot pet2 selagi tu tak bangun...hahaha =p.

Nota Comel: memerlukan bantal
yg banyak
masa nak tidur..
heheh =p



No comments:

Post a Comment

ce citer

Nuffnang