Thursday, July 22, 2010

Durain Oh Durian!!

Bismillah

Hai, salam 1 malaysia!!ekek tetiber kan...bukan ape, sebab hari ni kan rase nak buat topik pasal king of fruit....uols tau tak buah ape? ha?buah ape? eh..bukn laaaa...jawapannyer adalah buah..........Durain..eh, Durian OK! =.='. Dengan tetibe pulak teringat kat buah yang berduri ni, gara2 si Paan la ni. Hari2 tweet pergi kebun panjat pokok moktan, makan durian bla bla bla jeles ok.

Sape kat sini tak suke makan durian.. SILAANGKATKETIAK.. ngeeeeeeeeeeee. Rugi ok! siyes durain mang sedap, dah la jarang dapat makan sebab die bermusim.I suke durian ni, tapi makan pon banyak..paling banyk i makan 3 bijik..eh bukan..3 ulas jek..ekekek..pewot kecik mn leh isi bebanyak..kang i pengsan sebb kepanasan..ekeke.I kalo durian, i suke isinyer yang kaler kuning..pastu lembut,bau sedap..rase berlemak manis gitu.pperrghhhh..kalo kat sini the best of durain kat Kijal..ekekeke...semang sila hantar durian free kt umahku...HAHAHHA.

Petua kalau tak nak panas bila da melantak durain bebanyak ialah... minum air dengan kulit durain...InsyaAllah badan tak akan kepanasan.lepas tu nak tau durain tu sedap ke tak..tengok tangkal die ek..ke pe? hahahha i pon tak tau.Sebab nak kopek durain pon xreti kot..tajam tu..kalo tersepak mau masuk spital.senang2 beli yang da sedia dikopek kt pasaraya...tapi umi i cvakap x best, xfresh...xkampung la kan...ekekeke.

Ok2.. i memang suka taip durain dari durian, kenapa lah jari ni asek nak taip durain durain..DURIAN LAH!..Paan la ninyer pasal...hahhaha *Paan lagi ok..i balas dendam kat u ni tau! hak! hak! hak!

Durain kalo kt Perlis, abg ipar i cakap dorang buat cekodok..pooyoo i lom pernah try.kalo buat pengat tu selalu lah kan.Buat kuah dengan gula melaka+ santan pastu mkn dengan pulut dan durain..perghhh..sedapbangat!..

Pulut durian

Kalo da terlebih banyak kn dr membazir, leh buat lepok. Xsure pulak org luar panggil pe.Dia campuran antara isi durian ngan gula melaka pastu masakkn lam kuali kacau2 hingga sebati dan lembek..mkn ngan roti best..ala2 jem gitu.

Lepok Durian

Selain tu der jugak yg suke buat tempoyak mkn ngan cili padi kan, tapi i tak suke.huhuhu..lom boleh diterima akal agaknyer.Kalo gulai tempoyak i suke.@___@.
Sambal tempoyak

Oklah, i ni da macam Pakar Durain la pulak kan.heheh..sekadar nak share2 la sebb skang kn musim durian...

P/S : semua pic i jux cilok lam google ..OK.. harap maklum.. babai

wassalam...
Nota comel : uols pernah rs kandar durian
kat kebun tak??



Nuffnang