Monday, August 16, 2010

Meh belajar memasak: Dadih Buah Peach

Bismillah

Syukur kehadrat Ilahi kerana hari ini kita masih lagi bernyawa dan diberi kesempatan untuk berpuasa.Ekceli agak kecewa ni sebab i da tukar templet baru yang free jek n seperti biasa i xtahu xcam er nak letak balik kotak komen disqus.last2 i suh yash buatkan..tapi yang baru lah, so komen2 lame dah xder...kira hero to zero lah.huhuhu T____T sob sob sob sad..tapi xpe lah kan, jnji der kotak komen untuk uOls komen (cam la owang nk komen belog ko weii)

Today is my 1st day berpuasa..lagi 5 hari yg lepas tu i cuti2 1Malaysia..hakhakahak..so hari ni bila dah berpuasa perut akan lapar dan kepala mula la berfikir pasal food!! teringin nak makan itu..ini...nyummmy...rase cam nak share satu resepi lah kat uOls sempena hari pertama i puasa ni (ceeett kecoh)...one of my feberet dessert...Dadih buah campur, sedap, lazat dan sanagt mudah nak buat..jojomm kita belajar masak today k.

Dadih Buah Peach

Bahan-bahan

1 Kotak susu segar HL
1 Tin Buah Peach
1 Paket agar-agar
Gula / susu pekat (secukup rase)
1 cawan air
(kalau uOls nak guna fruit cocktail pon boleh, i suke guna buah peach da nmpon dadih buah peach kan ahakz)

Cara-cara membuat:

1. Masakkan Susu, air, agar-agar, gula/susu pekat dengan api yang perlahan sehingga mendidih..kacau perlahan2 (kalau tak susu akan berketul)

2. Setelah mendidih, sejukkan kedalam bekas. (kalau nak best, tuang dalam bekas yang kecik2 tu pastu hiaskan ngan buah.)
Biarkan sejuk seketika sebelum dimasukkan kedalam peti ais.(dadih ni lembut tak macam agar-agar biasa)

3. Bila da sejuk, tuangkan buah peach tadik keatas dadih dan siap untuk di ngapp!!
eh tunggu orang azan maghrib dulu yer yunk...ahakzzz...

* ikut suke uOls samada nak guna gula ataupun susu pekat eyh...
*Ada yang panggil Puding susu, ade yang panggil puding buah,tapi i panggil dadih buah lalalalla
Dadih buah Peach

Ok, macam ni lah rupa dia lebih kurang.Pic i cilok jek kat pak cik google....uOls tau, i tgk jek trs grab..sebab xleh nak tenung lame2 pic makanan ni makhruh U....hohohoh..
Ok babai...

Selamat Berbuka Puasa nanti...

Selamat mencuba..kalau tak jadi...gwe tak jamin..ahakzzz...

Nota Comel : Bulan Ramdhan, bulan yang

paling best





No comments:

Post a Comment

ce citer

Nuffnang