Saturday, January 15, 2011

Bukan senang nak Kahwin hoi

Bismillah..

owh! semalam kan...i berangan nak pergi tengok wayang cerita Khurafat dengan my bro.Tapi kan kan belum sempat pun mulut ini bersuara, umi telah pon terlebih dahulu cakap jum pergi kuantan...teman umi shopping. Lepastu kita singgah rumah pak lang, der hal nak discuss pasal majlis kawen along bulan 5 nanti.HUHUHUHU..

Mula-mual macam alamak! rosak program gwe...umi lak bila tahu i nak g tengok wayang..ha..pot pet2,pot pet tak menahan telinga nak menadah.Pelik juga sebab i bukan nak pergi dengan pakwe ke, lelaki bukan muhrim ke.Ni nak pergi dengan adik sendiri tu..ayook..Ok lah2 da kata tak boleh, malas nak bising.Tak baik jadi anak derhaka -_-'

Lepas bershopping yang tak berapa sakan, singgah la rumah pak lang. Makan-makan lepas tu start bincang.I pon turut serta. cewahhh...hahha ok benda pertama yang i boleh take note pasal kahwin adalah TERSANGATLAH SUSAH! i siap cakap dekat may kazen..susah juga nak kawen ni rupanya ek.Ingatkan senang..HAHAHHA.kazen i ia kan aje.kesian juga dia kan.nampak agak tension disitu. Oleh kerana abah i tu abang kepada pak lang i, so dia mintak la tolong dan bagi pendapat. Lagi pun pak lang ni baru 1st time nak buat majlis penting macam ni. So banyak hal yang dia tak tahu dan banyak benda yang nak kena bajet. Berapa ramai nak jemput, kad kawen berapa ratus keping, makanan tempah ke masak, bajet-bajet semua paling-paling koman sekarang dalam 15-20k.adesss..banyak tu...nasib baik lah, kazen i ni jenis tak suka nak buat grand-grand sangat just simple sudah lah. Buat yang wajib cukup lah kan, tu yang penting. Hope semua kan berjalan lancar.Walaupun bulan 5 tu macam lambat je lagi, tapi hal-hal macam ni memang dah kena ready awal-awal.tak nak la kalut-kalut last minit kan.

image dari google: cantikkn cincin hello kitty

Semalam ada discus:

1) Makanan tempah. Sebab kalau nak masak memang tak larat,.kalau duduk kt kampung lain cerita.

2) Buat kad yang simple sahaja.Tak ada nak buat yang lawa-lawa-Motif? nanti orang buang jugak (sangat setuju)

3) Tak perlu buat banner-bannner bagai..kazen i cakap wat malu jek..HAHAHHA (betulx3)

4) Bajet untuk pelamin,baju,mekap,meja makan beradap,bilik,(ambil pakej yang paling minima)

5) Pendek kata buat majlis yang simple tapi meriah.Jangan membazir tu yang paling penting.

Ok..lepas dalam 2 jam jugak kot dok bincang-bincang, kitorang pon balik.heeee...

Moral of the story : so pada sesapa yang nak kawen tu, jangan ingat kawen tu satu hal yang mudah.memeningkan kepala mak ayah ok..bukan kepala kita sahaja. Pada yang still belajar tu..Belajar bagi habis, baru pikir pasal kawen.Kalau korang anak orang kaya lain cerita la kan kan huhuhuhu

okthaxbye

wassalam...

Nota comel: banyak benda kan

nak kena fikir pasal kawen ni.kena

bersedia dari

segi fizikal dan mental..



13 comments:

  1. kalau senang..dah lamer kite kawen u..hehe

    ReplyDelete
  2. 1 bende je..kalau nak kawin kene ada bnyk duit..baik kerja dulu kan..buat phd ke master ke..wahahaha =.='

    ReplyDelete
  3. taknak membazir? tau kan nak ajak sape kan?
    SAYAAAAAAAAA

    ReplyDelete
  4. sape cakap senang.. tue yg ramai awal2 dah khwin kat hotel + semak he..23x

    ReplyDelete
  5. klu kaya pon sama gak..
    bila kawen semua benda akan jadi 3 kali ganda..sebelum ni cuma satu rumah jadi 3 rumah (rumah sdr, rumah mak ayah, rumah mertua).
    tu baru rumah tak tengok lagi bab lain..
    kan?

    ReplyDelete
  6. nak kaweeennnn!!! duit takdeeee!!! T___T

    ReplyDelete
  7. kalo kawin kt kg, bab masak2 memasak tu mmg xde hal lah kan sebab byk je yg bleh tlg.

    kalo aku kawin, aku nk buat simple je.kalo bleh xnak bersanding pun.huhu

    ReplyDelete
  8. ramai suruh aku kawen.kata dah umur dah lanjut. alah, cetek ilmu kot kalau sibuk2 nak cakap pasal umur. for me, kawenlah bile2 pun. janji tak menyusahkan mak bapak sangat (of coz kite akan susahkan sket.hahahaha). paling penting, dah bersedia ker btol nak pikul tanggungjawab? kawan2 aku ramai tak bertahan lama cuz kawen sebab segan and ikut kawan2 lain yang dah kwen...bile dh ade anak, susu anak xder..mulah nk gaduh. kesian kot kat anak -..-

    ReplyDelete
  9. cik dara:haa kan..tp kalo jodoh xder xleh gak kn hee

    chuyry :haha tau xpe..skang semua duit dek..xder duit hurmm -_-

    Paan: ooo xnk membazir makan ek? ahhah ok tahu dh xD

    bro: kah3 kn bro...elok gak kajaan buat kawen free

    ReplyDelete
  10. hamba ilahi :hurmm dats way lah i cakap..kn pk banyak perkara b4 nak kawen ni...bukn fikitr kita jek kn..

    anarm: huhuhu..kumpul duit la en anarm..heee

    teah : ha kn..tu lah..kalo kt lg senang..dok bandar mang maslah nk masak2 ni huhuhu'

    Lizz: kan..huhu macam aku ni tak terbeban sangt dengan desakan kawen ni.sebab aku 'tak mampu' kot dan 'tak wajib' heee..dorang ingat bila umo da 25 keatas jek kalo tak kawen makneyer tak laku, takut lah nnti der yg ejek2.kalo tak bersedia wat pe nak kawen ye tak? aku sokong la pendapat kau.wat pe hidup bahagia sekejap jek..derita selamanya.hee cewaah gitew

    ReplyDelete
  11. lama tak cucuk bunga manggar kat betik muda wahahaha

    ReplyDelete
  12. Nak kawin tp duit tak ada??
    Kat sini ader panduan bagaimana anda boleh mencari & mengumpul wang untuk perkahwinan anda dengan mudah dan lancar :)
    http://tinyurl.com/3wff328

    ReplyDelete

ce citer

Nuffnang