Tuesday, March 2, 2010

eiyDa:: cikgu oh cikgu i luve cikgu tau ::


Bismillah


Kerja.lepas da habis sekolah rendah, sambung masuk sekolah menengah pastu kalau result ok..gempak tip top, dapatlah sambung IPT laks..xkisah mane2 pun, dapat pilih course yang diminati kan.Lepas tamat belajar..dah ade kelulusan...xkisahlah Dip ke, Degree ke, Master, PHD atc atc..n than kerja kan.Tapi sekarang ni tak dinafikan mmg susah nak dapat kerja...kecuali yang amik profesyen perguruan..ye ke?aku pun xberapa pasti sangat lah.

Nak bercakap soal guru/ cikgu ni kan....dulu cita-cita i pun nak jadi guru.hehhe.sejak dari sekolah rendah lagi, mybe sebab umi i seorang cikgu.Time kecik2 suke maen ngan adek2..i jadi cikgu, adek2 i jd anak murid...tapi tu dulu lah.Realitynyer sekarang, i bukan guru..huhu..agak terkilan dicitu.. Qada' dan Qadar Allah tu xder sape yang tau kan.Dah ditakdirkan i tak jadik cikgu.huhu..

Dalam family i, boleh dikatakan majoritinya adalah pendidik. Umi , kak Long, Abang ipar, pakcik i, mak cik i,kazen2 i...ada yang jd ustazah, kaunseling,pensyarah pun ada.hehhe...Dalam setiap family tu mesti ada yang jadi guru..i pun xpasti apa sebabnyer mybe da darah pendidik kot kan..heheh...

Umi i lak selalu cakap, jadilah cikgu, senang..keje pagi / tgh hari ..balik awal..banyak cuti...banyak masa.Tapi skang i tengok, cikgu bukan maen bz..contoh cam mymom skang bukan maen bz lagi, balik lambat..hari2 ade meeting...huhu...akak i pun skang da mula komplen yang cikgu sekarang tak macam dulu, banyak kerja yang nk dibuat.entah, i xboleh nk komen banyak2 sebab i bukan cikgu.

Besarnya pahala bila jadk cikgu kan...yang penting kena ikhlas.Nak2 bila jadi guru feberet pelajar, sampai bila2 pun akan diingati.Tapi mybe cikgu akan terlupa, yerlah mengajar beriban2 pelajar yang bersilih ganti setiap tahun, pastu tukar sekolah kan.Teringat hari tu..datang seorang lelaki lam lingkungan 30 an menegur umi.
'salam..cikgu fatimah kan?ingat saya lagi"...berkerut2 dahi umi.mesti da lupa kan...dah lama... tapi tu lah, cam i cakap tadik..pelajar tak kan lupa pada gurunyer.Tu yang sangat2 best bagi i bila bergelar guru ni.jasa dan pengorbanan yang tidak akan dilupa hingga akhir hayat. Begitu besarnya jasa dorang. Mendidik, mengajar..tanpa guru xder lah Menteri..Prof..Polis...Arkitek atc atc kan..jasa Guru WAJIB di kenang.dats way lah ada HARI GURU kan.

Kawan-kawan i pun ramai dah yang jadi cikgu sekarang..ada tu yang mengajar sekali ngan mymom..ehhehe i pun ada gak tolong2 kawan-kawan i nak jd guru sementara..cakap kt dorang lah...pg PPD daftar pe semua kan..kalo kat sekolah mymom ada kekosongan..i xleh jd cikgu pun, i leh tolong kawan2 da best sangat dah.heheh ;p.

Paling xboleh blah, bila time oarang tanyer..mak keje ape?. i jawab cikgu..ooo mesti pandai ni kan..hohoho..kalau anak cikgu mesti pandai ker?..ehehhe...x pun, ala..anak cikgu..sebb tu pandai..uhuhu...xla..anak petani, nelayan lagi pandai pe kan.Try pulak tanyer dekat budak2 sekolah nak2 sekolah rendah dan perempuan..nbila bab cita-cita ramai yang aakn cakap nak jd cikgu..pengaruh besar kan cikgu ni.pengaruh yang baik.

Ambik contoh ank sedara i..xsuke makan..sume benda xnk makan..sayur lagi lah.Tapi sejak sekolah, da mula mkn..mkn sayur..pastu salu puji cikgu die.Papehal..bila buat something mesti cakap 'Cikgu Ros cakap makan sayur ni bagus'.hahah bila time ibu dia yang suh mkn..jgn harap lah. ;p pengaruh yang sehat.

Kenapa tetiba i buat pasal 'cikgu' ni eyh..? bukan sebb i da jatuh hati ngan cikgu encem ..tak..bukan..hahha erm..sebab tetiba i teringat kisah2 lama zaman sekolah dulu..hehehe xder keje kan i..lagipun, walopon i bukan cikgu, tapi i tau pasal cikgu bila cuti, bila hari sukan, bila OTI, bila itu, ini.hahaha.. ;p dah umi i cikgu kan.Gaji bila pun i tau. hahah ;p

Dan ramai jugak cikgu yang i kenal dalam internet a.k.a alam maya ni... macam Lady Nass, Judinbo, Sha_hir, err sape lagi yer...tu jek kot yang i tau... ok stop now,...da panjang sangat ni..kang ader yg skip2..pastu komen trs..sebab?,..bosan..hahah ;p


Nota Comel: Ridu dekat
Cikgu Norani... :(
banyak bantu i
ms i saket dulu


No comments:

Post a Comment

ce citer

Nuffnang