Saturday, August 28, 2010

JOm usha Kuih Muih di Terengganu

Bismillah..

Salam Ramadhan..Pejam celik pejammm lame..baru celik..dah 18 hari kan kita bepuasa.pehhh kejapnyer masa ni berlalu.hari ni lak sabtu dan cuti, mang ramai gilak orang, jalan pon jem, car park pon penuh.bertindan2 lah kereta.Yer la time macam ni lah dorang nak bershopping baju raya, kelengkapan raya pe semua kan.nak2 baru dapat gaji kot minggu lepas.Tak masuk lagi yang dapat bonus raya..pehh syokk tu............ i pon belum shopping ape2 lagi ni untuk raya..HUHUHUHU.

Oleh kerana i ni memang anak jati kayu jati terengganu, so rasa cam nak share beberapa jenis kuih-muih yang agak tersohor la kot di negeri penyu ni kalau time bulan Puasa.

1) Nekbat

Kuih dia ala2 kuih baulu, tapi kuih ni kena di rendam (disira) dalam air gula dulu, biar die kembang dan sebati ngan gula.makan time dh manis lah.tapi i tak suke sebab..manis bangat..pehh leh juling mate i. O_O

2) Akok kedut

Uols panggil pe ek kuih ni..Akok ek?? akok bese ngan akok kedut ni lain.Akok kedut die lebijh kecut dan rase dia agak manis.Ha..yang ni peberet i lah..nyummy..satu dah cukup..xleh makan banyak-banyak..manis tu.

3) Tepung Pelita

Siyesli cakapla kan, lately mang susah sangat nak jumpe kuih ni yang betul2 how liaw...yang i jumpa kat sini, tak bape sedap....der yang letak lam belas plastik bukan lagi dalam daun pisang ek?? rase dia dah xsame...tak asli...kalau balik kampung, baru lah dapat jumpa kuih tepung pelita yang betul2 tepung pelita lah.

4) Kuih Tok aji serban/serimuka/pulut sekaya

Ha.......yang ni pon sangat lah best.kalau kat tempat i dorang panggil Tok aji serban? kenapa? mybe sebb kuih tu macam pakai serban...ngaaaaaaaaaaaaaaa.

5)Kuih Lompat Tikam

Macam scary jek kan nama kuih ni..hohho..dont worry kuih ni tak bunuh orang..ekekek..kuih ni kalau kat tempat lain i xsure la panggil pe kan..makan dengan air gula melaka.ada dua warna hijau dan putih.kalau i makan, i amek yang putih jek.lalalalala

6) Kuih beronok (kuih sagu)

Pelik kan panggilan kuih ni....dah lama gila ok i tak makan, sampai rase dia pun i da lupa cam ne..huhuhuu...tapi yang pasti sedap bangettt....

Selain tu, banyak lagi ok kuih-muih yang sedap tapi pelik namenyer kat terengganu ni.

-Kuih Puteri mandi

-Kuih Bunga

-Kuih Asam Gumpal

-Kuih Bunga Tanjung

-Kuih Tepung Gomok

-Kuih Tepung bungkus

- Pulut Lepa/Pulut panggang

-Satar

-Otak-otak

-Ketupat Sotong

-Koleh kacang

Ekceli banyak lagi kuih ni, tapi kalau uols nak tau lagi sila google dengan berhemah yer..ngeeeeeeeeeeee..mungkin ada kuih yang kat negeri lain pun ada, suma nama jek yang lain.Sumpah i cakap, bila di google2 rupe-rupenye masih banyak kuih yang i sendiri pun tak kenal..huhuhu..belum boleh digelar sebagai anak terengganu jati ni...adesss.

selamat menjamu mata...

Ok babai

*credit pada google untuk semua pic yang di cilok.maceh

Nota comel: terkmakhruhskit

ose today

sebab gooogle

pic2 kuih agaggagga


No comments:

Post a Comment

ce citer

Nuffnang