Resepi simple Stew Ayam
InsyaAllah, lagi 7 hari kita akan menyambut Hari raya.Dah xlame kan, da nak berakhir pun Bulan Ramadhan.Cepat betul masa berlalau.Rasa macam belum puas nak berpuasa ni.HUHUHUHU.
Kali ni, nak sharekan satu lagi resepi yang ringkas tapi sangat sedap dan berkhasiat iaituv Stew Ayam. Masakan yang selalu dimasak oleh Kak Long setiap kali dia balik. Memang terbaik lah kalau dia masak..sedap..pekat dan nyummy....nak tau resepinyer jujum i tunjuk.
Stew Ayam Simple
Bahan-bahan
Ayam (setengah ekor dipotong sederhana)
1 ulas bawang besar
3-4 biji Bunga cengkih
Bunga lawang
kulit kayu manis
air
lada sulah
garam secukup rasa
2 biji ubi kentang
1 biji lobak merah
sedikit tepung jagung +sedikit air
Cara-cara Membuat
Gaulkan ayam dengan lada sulah dan sedikit garam,perap seketika.
Panaskan minyak, masukkan ayam yang telah digaul tadik,hingga kekuningan.Masukkan kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih.kacau seketika Masukkan air (ikut banyak mane kuah yang uOls nak).
Kemudian masukkan lobak merah dan ubi kentang (dipotong 4).
masukkan garam, gula dan lada sulah (secukup rasa)
Bila da agak mendidih, masukkan pula sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah (kacau tepung jagung dalam air sebelum masukkn kedalam stew tadi). Ikut kesukaan uOls samada nak stew ayam tersebut pekat atau tidak. Last sekali masukkan bawang besar yang dipotong 4.
Bila da masak, tutup api dan boleh la dihidangkan bersama nasi atau pun roti.
TADAAA!!! ini lah hasilnyer yer....
-
-
-
-
* bahan-bahan tak dapat nak agak bape banyak..so ikut suka lah yer, pandai2 la agak.
Nota Comel: bulan puasa tgk
ape pon sedap..
dugaan...
1 Comments:
At December 27, 2010 at 12:46 PM , Anonymous said...
nampak macam sodap...kalo lada sulah xmau guna bleh tak?anak den kocik lagi takot podeh...
Post a Comment
ce citer
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home