Tuesday, March 15, 2011

Antara sebab terjadinya Pening Kepala

Bismillah...

Lately asek pening kepala je, bukan pening lama2 tapi kalau tunduk ke, silau ke or ngadap screen monitor lama-lama memang konfem akan pening2..huyung hayang. Sampai satu tahap nak solat pun terpaksa duduk, sebab bila nak rukuk dan sujud memang pening berpusing-pusing. So better aii solat duduk kn..kang jatuh tergolek ssh jugak.

Ada la google and baca apa punca masalah pening ni sebenarnya.

Antaranya yang aii rasa memang punca aii sering kepeningan ialah :-

1) Terlalu lama berdepan dengan cahaya.

-Yang ni memang terbukti, yer la keje hari2 ngadap screen monitor lepas tu depan aii ni mang kosong jek dan silau..cerah..terang benderang...

2)Rabun, dan memakai cermin mata yang tak sesuai dr segi power.

-Yang ni xsure, sebab memang aii br lagi kot buat spek ni...dalam akhir2 tahun lepas...memang power bertambah agak banyak dan kalau tak silap mata belah kanan mengalami kesilauan yg teruk jugak.

3)Mengidap migrain, kurang darah,barah atau denggi.

- kurang darah tu da memang konfem pon. walaupun dah hari-hari makan ubt, tp still gak kepeningan dan darah still rendah. -_-

Dan perkara akhir sekali mungkin jugak mengalami barah otak..huhuhu Nauzubillah..mintak sangat dijauhkan...nak g klinik pun dah malas, sebab hal sama jugak kot.Sebab selalu pening time keje, kalau time cuti, jalan ok pulak.Mybe sebab paling ketara aii lama sangat mengadap screen monitor dan persekiataran yang silau ni.

Nota comel : Mintak dijauhkan

dari penyakit-penyakit

yang bahaya Amin...



6 comments:

  1. hoho.
    mak saya pengidap migrain yg kira terok jugakla..
    kalau xpening dalam seminggu memang xsah..
    suh p check xnak.
    T____T

    ReplyDelete
  2. dah tau ade darah rendah. makan ubat pon malas kan?
    lain kali bubuh ubat dalam roti
    pastu makan hahahaha

    ReplyDelete
  3. aku selalu migrain. aku tak leh kene panas terik sangat. takleh stress sangat. semue yg sangat2 aku xleh.hahahahahaha

    ReplyDelete
  4. agak2 aku ni pon br kn migrain kot knnnnnnnnnnnn huhuhu

    ReplyDelete
  5. pada yang mengidap migrain leh jumpe saya..saya akan bg ubat

    mefenamic acid nama dia

    ReplyDelete
  6. err..bahaya juge ye..xmo ngadap screen lelamo nnt poning pengsan terus..huhu

    ReplyDelete

ce citer

Nuffnang