Saturday, March 12, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa

Bismillah...

Semalam berkesempatan jugak tengok Filem Hikayat Merong Mahawangsa.... Sampai kat EC Mall Kuantan dah pukul 7 lebih, dengan hujan lebat lagi..memang mencabar giler lah perjalanan semlam..almaklumlah kan..kat area2 i ni mana lah ada cinema dekat2...yang paling dekat pon Mesra Mall.tapi xure la kat sana penuh ke tak.huhuhu..

Pergi ngan my bro, sis and 2 kawan lagi.Tapi yang tgk HMM juzt i dengan my sis jek, my bro ngan kawan lagi dua xmo tengok dorang tengok Rango heee...

Filem ni keluar 10 Mac 2011, tengok dia punya trailer cam best jek. Dan memang teringin sangat la nak tengok, walaupuin tak ada sapa yang nak bg support pun kata best termasuk lah by bro ngan kawan2 dia ceh..tak support Filem Malaysia betul la korang kan.

Dengan Grafik dorang yg cantik, dan dengan adanya scene2 kelakar, sedih, happy dan yang paling menarik apabila pelakon utamanya Stephen Rahman Hughes menggunakan 3 bahasa berlainan..bahasa melayu, inggeris dan juga cina.

Sikit sebanyak dapat juga tahu kisah sejarah dulu-dulu kan.Kalau tak ada lah filem terbitan KRU ni, muingkin tak ada yang kenal siapa Merong Mahawangsa ni.

Antara pelakon-pelakon utama yang menjayakan filem HMM ni ialah:

Stephen Rahman Hughes (Merong Mahawangsa),

Ummi Nazeera (Embok, kekasih Merong Mahawangsa),

Gavin Stenhouse (Marcus, Putera Rom)

Jing Lusi (Meng Li Hua, Puteri China)

Dan jugak pelakon lain-lain:
Dato Haji Rahim Razali (Kesum), Khir Rahman (Kamawas, Kapten Lanun), Jehan Miskin (Embi), Nell Ng (Ying Ying), Umie Aida (Lang, Ibu Merong), Mano Maniam (warga Goa), Maya Karin (Warga Goa), , , Craig Robert Fong (Liu Yun, Laksamana China), Eric Karl Henrik Norman (Lycius, Laksamana Rom), Keith Chong (Maharaja China), Deborah Henry (Yesoddhra), Wan Hanafi Su (Taji), Kuswadinata (Phra Ong, Raja ke-12 Langkasuka).

Boleh bagi 4/5 bintang untuk Filem ni.heeee.... Nak tau lebih lanjut boleh tengok sini website dan facebook.

p/s : Sorry lah yer, i ni memang tak reti nak tulis2 bab filem ni..bukan kaki wayang pun hee..so kalau der yang macam entah pape tu sorry kan lah yer hee

nota comey :

(Pantun HMM)

Sampai masa tibanya waktu,

Redup hati kamu berdua,

Bila dua jasad bersatu,

Hidup mati jadi bersama


4 comments:

  1. Assalam,

    macam best jer. Berbaloi ker? Heee...banyak tanya lak.

    ReplyDelete
  2. oh yes .. mmg berbaloi~ tho xsebest lotr... tp way better than perseus n if u consider wif budget RM8M jer.. mmg d(>w<)b

    ReplyDelete
  3. bestnye..nk tgk gak..dah la nk g tgk wayang jauh, smpai kuantan nun..kat mesra mall, nop besh..hahaha..

    wat masa ni duk ngadap trailer hari2, sedetik lebih hari2..
    weeee~

    ReplyDelete

ce citer

Nuffnang