Tuesday, February 15, 2011

Jom makan-makan (Resepi Spaghetti)

Bismillah...

Salam Maulidur Rasul semua.

Semalam terasa nak makan spaghetti carbonara cheese teramatlah sangat.Selalu dapat jek tahan-tahan nafsu makan yang mengada2 ni kan.Tapi semalam sumpah xboleh nak tahan.So suruh my sis pg beli bahan-bahan dia.Balik jek umah, mandi2 solat terus masak godang-godang kat dapur.tadaa..xsampai 30 minit da siap..heee..ala bukan ssh pun nak buat benda alah ni ha..nak tau resepi dia? moh i share.....

Spaghetti Carbonara Cheese (resepi paling ringkas & cincai)

Bahan-bahan:

Setengah bungkus Spaghetti(apa2 brand pon boleh)-terpulang lah nk yg halus ke ape ke ek..

1 tin sos carbonara cheese Prego (tin warna biru)

1/2 paket daging/ ayam cincang (Ramlee brand)

1 tin Cendawan Butang (potong ikut suke)

1 labu bawang besar (dihiris dadu)

5-6 ekor udang (nak banyak letak la banyak)

sedikit air

garam/gula/ (kalau suka)

1 sudu besar minyak


cara membuat:

Celurkan spaghetti kedalam periuk yang berisi air+ sedikit minyak.Biarkan hingga betul-betul lembut dan licin.Tos kan.

Sos :

Panas kan periuk, masukkn 1 sudu minyak masak.

Tumiskan bawang besar sekejap dan masukkan udang berserta daging/ ayam yang dicincang

tunggu sehingga masak..

masukkn 1 tin sos carbonara dan sedikit air..kacau hingga rata..

masukkan cendawan butang yang dah di potong...kacau lagi (kalau pekat tambah lagi sedikit air)

last sekali masukkn sedikit garam dan gula.(ikut selera korang lah yer)

n DONE! siap...

boleh la dihidangkan....yummy.....

p/s :kalau korang yang suka mkn cheese bebanyak...nak lebih cheezy boleh tambah cheese dalam sos..atau pun masa nak makan..perrhhh....terangkat..tp aii tak tambah pun, sebab xboleh makan cheese banyak2 nanti GOMOK! heeee

ha...mudah je kan kan.....petik jari pun kompem tak boleh buat miahahaha..

Lupa pula nak snap pic semalam..huhuhu...

macam ni la lebih kurang rupa spaghetti yang telah siap dan dihidang:pic dr en.google.

Selamat mencuba..kalau tak jadi tanggung sendiri..heeee..

kthanksbai..

wassalam..

Nota comel: tekak teringin

nak try Macaron..

nnti nak order

kalau kompem sedap

nak try buat pulak heee


5 comments:

  1. i hate u i lapartr i hate u j i typo bnayak2 padan muke takde nk screnshot ket? hakiahkahahhaha..

    ReplyDelete
  2. Salam Cik Eiyda~

    Mmg kacang sgt resepi tu. sblm ni rash wat spagetti blognese jer xpenah try lg wat cabornara cheese. pasni bule la try =)

    ReplyDelete
  3. paan: giler berlembeke typo ahahha

    Rash : yup sangt kacang heeee

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Dear, maybe u dah try benda ni lama dah, however i will try it on this thursday, doa2kan ia menjadi ye... I pon terigin sgt nk makan carbonara itu...

    ReplyDelete

ce citer

Nuffnang