Monday, December 24, 2012

Majlis Cukur Jambul

Bismillah

Alhamdulillah selesai sudah Majlis Cukur Jambul  anak2 saudara aku si Qaleesya dan Rifqi. Buat majlis kecil-kecil sahaja, just ajak saudara mara, kawan2 dan orang2 masjid. majlis berjalan dengan lancar walaupun hujan tak berhenti-henti turun.

Menu hari tu sedara mara gotong-royong masak ramai-ramai, tapi tak ramai yang dapat datang sebab masing-masing ada hal. Gulai kambing, nenas masak lemak cili padi campur daging, sayur campur,ayam goreng berempah, nasi putih, air sirap dan air teh panas. Oleh sebab musim hujan, so air sirap sejuk banyak tak habis. dorang semua minum air teh panas. heeee.

Kenduri penutup bagi tahun 2012, aku xtau la da berapa banyak kenduri/makan-makan yang dah kitorang buat tahun ni. hahahha..


Semoga baby Qaleesya dan baby Rifqi sehat2 selalu, membesar dengan sehat, jadi anak yang baik,soleh dan solehah, amin..


 tidoq lagi best arr..Zzzzz

 bestnya mentiodoq fuhh fuhh ~~~

 kemain syok dia tido baby Qaleesya

 Baby Rifqi kena gunting jambul 

Tahlil dan doa selamat

Cik Ade with babies


Monday, December 17, 2012

Testing

Bismillah..

Actually aku baru jek update ios 6.0 untuk my ipad ni. Almaklumlah sebelum ni just guna yang ios 4.3 jek kot huuu ok sangat tak reti bab2 ni semua. Tahu guna saje. Heee.
Lepas gugel dan gugel last2 jumpa cara nak update sendri guna itune..so dengan nekadnya aku pon try lah, dua hari gak la download pastu br berjaya....risau gak kang separuh jalan dia crack ke hape kan. But Alhamdulillah berjaya!! Yeay!!!! I love a new look of my ipad heeee dah macam guna new ipad.. Pastu hr ni mula menseduttt semua application, game sosial network termasuk lah application blogger ni hah.. Ni mentry lah update entry gn ipad...


Ini new ipad kawan punya kawan punya. Dia mintak register kan. So aku pon gugel2 pastu leh buat Alhamdulillah.. Kcauuu


Tuesday, December 11, 2012

Baby Boy Is Coming!!

Bismillah..

Alhamdulillah... 6 December 2012 Along selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 3.24 kg di Hospital Al-Farabi Kuantan Pahang pada jam 10.33 pagi (ewah skema tak ayat aii) -..-.

Kalau ikutkan due yang doc bagi, along dijangka bersalin pada 17 Disember 2012. Tapi Along cakap biasanya dia akan bersalin 2 week lebih awal dari tarikh yang diberi. So memang along pon da get ready la kan bebila masa jek leh meletOp tu. nak2 dia nk bersalin kat hospital swasta di Kuantan, so mmg kn stanby awal2 la.. sebab jarak kemaman ke kuantan ni lebih kurang 30 minit (kalau drive lajuuuuu ).. kalau drive biasa2 mybe dalam 45 minit jugak.

Nak dijadikan cerita malam 5 Disember tu, hari rabu along ada la cakap kat ummi dia xleh nak tido semalam, xtau la kenapa, umi terus cakap awak nak beranak la tu esok. dengan selambanya. hahha aku ngan angah pun dok menyakat Along, cakap Kau nak beranak dah ni esok ni aku rasa kan. baik kemas2 cepat barang, BIL pon cakap dia da isi minyak kereta fuill siap2.. nk get ready dah. hahhaha.. malam tu along cakap nk mkn char kuey teow aku cakap baik BIL g beli kang meleh lak air liur mak baby ni ha kalau bersalin esok. keh2..

Esok tu subuh lam pukul 5.45 cam tu, aku dengar cam bising2 kat luar, n lepas solat aku keluarlah tgk along ngan BIL da siap2 nk keluar, aikk.. aku cam hairan, da nk beranak ke Long? aku tanya. along cakap haah.. Ya Allah masinnya mulut kitorang weh.. dan2 la baby nak keluar. hahhaah.

Semlam kol 3 pgi dia rs sakit2 sikit pastu 5 minit skali rasa sakit tu datang. Ummi da kalut suh BIL pergi cecepat takut kang terberanak lak lam kereta. Along cakap sedang molek sampai kat Hospital jalan da terbuka 7 cm. mak aiii naseb baik la cepat kalau tak.. dapat nama kereta la anak buah aku ni. hahha

Dalam pukul 10.33am cam tu,  BIL call cakap along da selamat deliver Alhamdulillah.. Baby BOY is coming.

  

Alalalla.. sepetnyaa pastu bam2 sangat cam anak jepun.. geramm grr berat leh tahan 3.24kg sampai along cakap ok aku xnak beranak dah. HAHAHHA

Sekarang aku dah ada 5 anak buah ok... 4 niece dan 1 hero!!  phewww hahahha..Now kat rumah ada 2 babies lah... Qaleesya hari ni da masuk 18 hari dan Rifqi baru 6 hari.

Nayli Iman Qaleesya & Muhammad Harraz Rifqi

Ok. wassalam..

Monday, December 3, 2012

Akhir tahun

Bismillah..

Dah masuk bulan disember, bulan terakhir setiap tahun. bulan yang memanandakan yang kita akan menjejaki tahun baru.InsyaAllah kurang dari sebulan lagi kita semua akan menginjak ke tahun 2013.. oh agak kekok mahu menaipnya heeeee..

Dan lagi 28 hari, aku akan meningkat setahun lagi. tulah lahir lagi awal tahun, kang awal2 da naik umur tu ;p .. InsyaAllah kalau diizinkan Allah, aku akan terus mnyedut oksigen di bumi Allah ini untuk ke 29 tahun lamanya.. syukur2 pada mu Ya Rabbi.

Apa terjadi pada tahun ini? oh rasanya banyak kejadian gembira sedih yang berlaku. hope tahun depan is better than this year. giteww.. heee

tahun ni ada yang dapat baby baru, ada yang menamatkan zaman bujang, ada yang sihat, ada yang sakit ada yang baru lahir dan ada yang meninggalkan dunia sementara ini. Innalillah..dari Allah kita datang kepada Allah jualah kita kembali. :')

wassalam..

Nuffnang