Sunday, September 29, 2013

Musim Haji 2013

Bismillah..

Dah masuk musim haji. 15-16 oktober ni kita akan menyambut kedatangan Hari Raya AidilAdha.
Bila tengok berita pasal Haji ni, rindu sangat dekat Mekah, Kaabah dan Madinah. Terbayang-bayang masa pergi sana bulan mac hari tu.

Hari2 akan tengok Mekah tv live kat sini :-

http://makkahlive.net/meccatv.aspx .





Dah banyak berubah dah mekah sekarang. Ada matal baru untuk kemudahan jemaah yang berkerusi roda. Baru lah selesa dan sel;amat. Sebab sebelum ni yang berkerusi roda turut guna jalan yang sama bagi jemaah yang berjalan. So ada berlaku sedikit kemalangan. Ada jemaah yang luka2 bila kena langgar ngan kerusi roda. huuuu
Tak kurang jugak ada yang kena pijak kepal time solat sunat sebab ruang terhad sangat. sempit.huuu..

Bagi yang belum pergi menunaikan umrah/ haji tu, kalau ada duit, pergi lah. Soal masalah2 lain tu InsyaAllah Allah akan bagi jalan kemudahan. pergi masa muda dan kuat ni. tak dapat buat Haji, umrah pun dah bagus sangat. Dari kita pergi melancong kenegara2 lain, apa kata kita pergi umrah. Percayalah sekali pergi pasti akan rindu berkali2 nak kesana lagi. InsyaAllah.Banyakkan berdoa, tanamkan azam. InsyaAllah Allah akan -perkenankan.

*semoga diberi rezeki dan kesempatn buat aku untuk mengerjakan Haji suatu hatri nanti sebelum tutup mata. Amin...

wassalam...

Saturday, September 21, 2013

Ios7

Bismillah...

Hari khamis lepas keychoohh pasal ios7 khas buat pengguna apple, xkisahlah iphone ke, ipad ke kan...boleh download. 

Aku pun turut terjebak sama. Walopon guna ipad2 sajok.. Hee 
Ambil masa lama gak la nk download tu sampai 4 hours you know!

Bila baca ayat kat atas tu kan.perghh memang banyak benda yang nk di upgrade kan.
Tawakkal jek laaa download..lama pulakk tuu....

Lepas dah download n install pulak.. Lamaa jugakkkk dari pagi membawak kepetang.. Tapi...
Hasilnyaaaa iosl sangat puas hati... Bagi aku lah kan.... Warna dia cantik, gambar lebih clear, tulisan pon cantik.. Da macam pakai iphone 5 s dah rasa.keh2 


Haaa ni dia hasilnyaaa bila da selesai... Cantik kan kannn... Boleh ejas dia punya contras colour tu.. Kalau nak gelakan pon boleh. Funtion pon banyak yang berubah.icon pon da lain.. Lebih cantik.. Saya suka saya suka...

Pada korang yang guna apple tu cecepat arr update ok.. Komfem tak menyesal.. 

Ok babai...







Ok

Wednesday, September 18, 2013

#wordlesswednesday 36 - Rindu

Bismillah..


Thursday, September 5, 2013

Raya 2013

Bismillah..

Hari ni dah 29 syawal. bermakna esok da last yer kita dalam bulan syawal untuk tahun 2013 ni. Dan batru terasa macam nak update entry pasal raya. heee pemalasnya haku ni. huu

meh layan pic sajok

 My Family. Angah & family tak ada. Beraya Di perlis 

 Bro & SIL. First Raya as husband n wife katanya

 Umi &Abah

Gamabr2 sempat diambil sebelum tetamu sampai. memang dah jadi kebiasaan, raya pertama, akan ada sedikit makan-makan dekat rumah ni. meraikan kedatangan Family terdekat, saudara mara. Rezeki kita ada, kita kongsi2kan la kan.. InsyaAllah.. Murah rezeki lagi.
tahun ni umi buat special sikit. nasi ala2 Arab,lauk dalca, ayam goreng merah, acar. Ada lagi Rendang, keruipat palas, ada nasi impit, kuah kacang lagi. Ada tapai, ada kuih muih raya, ada coktail dan sebangainyaahhhh.. makan lah sampai pengsan..

 Beratur.. makan2. ni semua my sepupu, dua pupu tiga pupu kupu kupu 

 kazen2 lelaki

 beratur lagi..

 makan minum lagi...

 time raya jek la leh kumpul borak2 cam ni

 kereta punya banyak macam org datang nak meminang. HAHAH -..- 

 minumm..ahhh sedaknye

hoh ngumpat!

Ok. lepas semua da kenyang... pergi ke riumah lain2 pulak.. kami xsempat kemana2 pon orang bertandang tak putus-putus. petang tu baru lah sempat ke rumah mak cik. naseb lah dekk jek.

tu jek la alkisah raya tahun 2013 ni.. Semoga akan berkesempatan lagi meraikan raya tahun 2014 nanti InsyaAllah..

wassalam..

Nuffnang