Sunday, July 31, 2011

Niat Puasa

Bismillah...

Hari ni jalan jem gile dah macam nak raya.Padahal esok baru nak mula berpuasa.huhuhu..bukan main banyak kereta kat jalan.Mungkin ramai yang amik kesempatan nak bershopping last minit.Yer la, nanti bila da masuk bulan puasa memasing da mula malas nak kemana2...balik kerja..da sebuk masak, nk g bazar kan.

Alhamdulillah, umi ngan abah pon da selamat berlepas ke Mekah dalam pukul 12.30 tadi.Semoga mereka selamat sampai..amin...petang ni pula kak long ngan kak ngah akan balik kesini.Yeay!! tak la rasa macam sedih jek, umi ngan abah tak ada awal2 puasa ni.huhuhu..

Selamat Berpuasa, selamat menyambut Bulan Ramadhan buat semua umat islam didunia, buat family, buat kengkawan..semoga ramadhan tahun 2011 ni akan menjadi ramadhan yang lebih baik dari ramadhan2 yang lepas. Ingat, jangan membazir tau, jangan ikut nafsu lapar tu.Berbelanja dengan berhemah.Makan ala kadar...jangan rambang mata tau bila pergi bazar ramadhan tu.Dan jangan lupa masa ni lah waktu paling baik untuk kita menambahkan amal ibadat kepada Allah...solat terawikh jangan lupa ok.

Ada yang lupa dah macam mana nak baca niat puasa?? heee..ok kat sini i ade sediakan..

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

wassalam....

Saturday, July 30, 2011

Bye2 umi, abah

Bismillah...

Semalam bangun awal.Pukul 6.30 da bagun pastu mandi siap2. Kitorang nak pergi hantar umi ngan abah naik flight dekan kuantan airport. Umi ngan abah nak pergi mengerjakan umrah selama 12 hari. kalau tak ada aral esok Flight pukul 12.30 p.m dari KLIA.

Kitorang gerak seawal jap 7.30 pagi. 2 buah kereta. 1 abah bawak, satu lagi adek i yang bawak dengan family kawan kitorang. Stop breakfast dulu dekat kedai di kuantan. Lepastu dalam pukul 9.00 kitorang da sampai kat sana. Abah ngan umi settle kan hal2 tuiker, hal2 bagasi dulu.Patu ada satu group yang nak pergi umrah buat bacaan doa dan azan.masa tu rasa terharu sangat.huhuhu,,,meremang bulu roma ni tatkala mendengar laungan azan di airport.

ni pic yang sempat ambek semalam..

Sebelum umi ngan abah nak berlepas..kitorang salam dulu...peluk2 umi ngan abah..pehhh...aku memang da boleh nak tahan air mata ni...berjurai-jurai la jawabnya.huhu.. :(( maklumlah, i ni tak boleh la nak berpisah dengan umi ngan abah ni.walauapun i ni da dewasa...tua bangka dah kot. heee... Hope sangat umi ngan abah selamat sampai kat sana ...diberi kesihatan yang baik...dijauhkan dari perkara-perkara yang tak baik dan dapata melakukan ibadah dengan selesa. Selamat Pergi dan selamat balik. Amin..amin...

Ni bukan kali pertama umi ngan abah ke Mekah. Kali ke 3 dah ni. Tahun 2003 kalau tak silap dorang da pergi mengerjakan Haji, tahun 2005 buat umrah dan tahun ni lagi skali dorang dapat mengerjakan umrah.Alhamdulillah.Hope sangat tahun depan giliran i pulak kesana.InsyaAllah....Doa2 kan lah yer.heeeee

So, puasa naanti 2 minggu lah tanpa umi ngan abah...huhuhu....Selamat berpuasa..

Thursday, July 28, 2011

Harimau vs Singa

Bismillah...

Mood macam OK sangat hari ni. Alhamdulillah. Tu la..macam biasa, i ni mood kalau down pon paling lama pun 2, 3 hari OK la..huuuu..nak buat macam mana weh..hati kapas giteww..auch! sakit ok...pedihhhh..perggh....ok forget it >.<'

Yeay!! malam ni ada Perlawanan Bola Sepak antara Malaysia dan Singapura, perlawanan peringkat ke dua. Harimau vs Singa gitew..hee.hope sangat lah tv2 ada buat siaran langsungnya.huhu almaklumla..saya orang susah..mana ada Astro2 ni...hek kelehh..huuu...so hope2 la sangat ek wahai tv2..tak kan arr nak suh tengok stream kot..mementang arr dh der stream tv skang..trolololo xD.

Malam ni mesti penuh la tweet pasal bola #HarimauMalaya #SafeeSali #KhairulFahmi ?? heeee...mesti akan jadi tranding topik..cayo lah.Itulah semangatnya rakyat Malaysia ni. Hope jugak la..Pasukan Harimau Malaysia tak mengecewakan penyokong2 setia ni ek..

Siaran Langsung Malaysia vs Singapura akan berlangsung pada malam ni, 28 Julai 2011 pada jam 8.45 malam di Stadium Nasional Bukit Jalil. Kesemua tiket sebanyak 85,000 telah soul out!! pergh...cayalah kan. I ni bukannya tau sangat pasal bola..tapi memang kalau bab sokong menyokong neh...semangat.heee...

OK, hope semua berjalan lancar....dan berjaya mengalahkan pasukan Singapura....chaiyyok2!!!

*nanti kalau da ada link live streaming Malaysia vs Singapura I letak la ek..InsyaAllah...*

Wednesday, July 27, 2011

#5 Wordless Wednesday- SMILE

senyum...walau apa pun masalah yang datang..sepahit mana pun...hadapinya dengan tenang dan senyum..InsyaAllah..semua akan berjalan dengan baik.... :)

Tuesday, July 26, 2011

........

Aku tak tau kenapa hari ni...nipis sangat tahap kesabaran aku...ibarat kulit bawang yang terlalu senang di carik2...
Mata ni macam xleh stop nak berair je....naik bengkak da ni.da macam ada paip bocor aje....terasa panas mata ni. YUP!! ..aku kat cc skang...tengah keje...sesakit mana pun hati aku ni..keje is keje...be profesional eiyda..buat tak tau aje dengan kasteme yang pandang2 aku...aku senyum...senyum kelat....

Dah lama sangat kot aku pendam segala hal dalam hati ni...terlalu lama kot aku bersabar dengan semua ni.Sampai aku dah leh nk bendung lagi..tak boleh nak bendung langsung. sampai satu sebab yang kecik, yang da selalu aku lalui..buat aku BOM! meletop bagai gunung berapi yang sangat sarat dengan cecair panas...mengalir dengan lajuuu..sakitnya rasa Allah saja yang tau.

Aku tak suka kalau orang yang terlalu suka mengungkit dengan apa yang dia buat....Aku sedar..aku tau...jangan la ingat mentang2 aku xberdaya macam ni...aku boleh diamm jek sampai bila-bila...

Nampak sangat tahap kesabaran aku da habis limit....da tak terpendam dah...akhirnya terluah jugak..semoga aku dapat kembali kesabaran aku tu Ya Allah...

Wednesday, July 20, 2011

#4 Wordless Wednesday- WHY?

Hurm..banyak betul persoalan yang dok berlegar2 kat dalam kepala otak sekarang ni??? why?? why??? -_________________-'

Tuesday, July 19, 2011

Sahabat

Bismillah...

“Jika kamu tidak memahami sahabat kamu dalam semua keadaan, maka kamu tidak akan pernah memahaminya sampai bila-bila.”

Renung-renungkan...

Monday, July 18, 2011

Bulan Mulia

Bismillah...

Ha...tak lama lagi dah nak masuk Bulan Ramadhan kan...maknanya bermula lah Ibadah Puasa yer tak..wowo macam tak sabar jek..heee..mybe dalam 14 hari lagi kut kita akan menyambut kedatangan Bulan Mulia, Bulan Ramadhan Al-Mubarak ni.

Bila masuk je bulan ramadhan, apa yang biasanya kita pikir dulu? soal menambahkan amal ibadat atau pun soal menambahkan berat badan dengan bermacam-macam jenis kuih muih dan makanan yang di jual di bazar ramadhan?

Bulan Ramadhan adalah sebaik-baik bulan.Bulan untuk kita menambahkan amal ibadat kepada Allah. Puasa tahun ni macam xberapa best sangat sebab umi ngan abah akan buat umrah awal-awal puasa nanti.Mybe dalam 12 hari jugak..huhuhu..tak pe la kan..biarkan umi n abah berehat2 kat sana.Kami kat sini akan berpuasa seperti biasa.masak-masak untuk berbuka dan juga sahur.InsyaAllah..doakan semoga umi ngan abah sihat dan selamat kat sana.Semoga amal ibadah mereka di berkati oleh Allah.Amin.amin..

Semoga Bulan Ramdhan tahun ni lebih baik dari bulan-bulan Ramadhan yang lepas....

wassalam..

Sunday, July 17, 2011

Tak suka lah tahu tak??


Bismillah...

Korang mesti ada benda yang korang suka dan korang tak suka kan.Macam i jugak. i paling tak suka bila kena menunggu lelama..berjam2..kadang2 kalo makan masa setengah jam pon da leh buat mood down, muka ketat dan muncung yang boleh diikat dengan reben...ce try...

Lagi satu paling tak suka orang yang kuat kencing kalo dalam bahasa urbannya.Kalo dalam bahasa melayunya..penipu/pembohong.bagi i, kalau sekali orang tu berbohong dengan sengaja, memang sampai ke mati hidup balik pun i tak akan percaya dah...TAK AKAN...

Ya.. no body perfect kan...tapi kalau sekali dua dorang buat perkara ni, i tak la kisah.Tapi kalau dah berkalai-kali tu ape maknanya?? Biasa memang macam tu kan. Perkara yang kita tak suka tu lah, yang kita kena hadapai selalu.Mungkin itu satu ujian dari Allah.Nak tengok sejauh mana kesabaran kita.

Ni antara dua perkara yang boleh buat mood down giler2...boleh buat satu hari suntuk i tak bercakap dengan orang tu..yang boleh buat muka ni ketat jek..buat hati ni rasa macam dihiris2,,,pedih tahu tak? mybe jugak sebab i bukan jenis macam ni. I tak suka orang lain menunggu2 i...dan InsyaAllah..i tak akan berbohong dengan sesapa pun. tapi kalau ter ada tu mungkin Terpaksa... Orang selalu cakap..tu la....baik sangat....caya sangat....huhuhu..entah..da memang jenis macam ni.Tak kena lagi tak pe.Tapi bila terkena sekali..sampai mati pun i tak akan lupa.

Lagi satu tak suka bila orang da tau apa yang kita tak suka..tapi dia buat jugakkkk...ini memang boleh mendatanag kan marah..tapi tu lah..manusia kadang2 memang xleh lari dari kesilapan kan...Sabo jer laa....

Persoalannya sekarang, Seorang pendendam kah i?? huhuhu kalau da cakap TAK SUKA...BENCI..MENYAMPAH.... memang tak boleh nak buat apa dah....entah...xtau nak cakap acaner.

ok bai...

Thursday, July 7, 2011

Tweetup 03 July 2011

Bismillah...

Memula nk luah pasaan dulu...korang tau tak?? da seminggu tau Streamix buat hal...dan seminggu jugak lah perniagaan aku tak jalan...huhuhu sadis giler rase weh...tak ada pendapatan untuk seminggu yg kadang2 leh mencecah 5rat la jugak paling2 koman..wooooooooooo..hari ni alhamdulillah..dah boleh pun guna.Dah call TM corp..dorang cakap ade 50 line yg prob dan sedang di fix..adeii,..dugaan betol.. T.T

Sebenarnya nak cerita last week aku ngan 2 adek ke puchong.sesaja la nak jengjalan kat umah kak ngah...naik bas dari kemaman ni lam kol 12, and sampai sana dalam pukul 7 dah kot.jalan jem..lambat la kan.Esok tu, hari jumaat...lepas sarapan...siap-siap hantar my nepiew ke nursery, kami naik LRT dari Kelana Jaya ke Masjid Jamek.OK..pestime aku g masjid jamek ni....huhu jakun tak?? ekekek...jalan2..cuci mata...melabur duit..hahaha sempat la rembat beberapa helai shawls cantik2 n murah2 handbag, brooch, macam2 lagi lah..pehh syiok ok....akan kesana lg tahun depan..ekekek...

Hari sabtu, kitorang ke ioi mall puchong..jalan2..shopping la jugak skit..heee makan2 dekat Nando's (pestime gak ni) jakun kuasa dua.. >.<' .lepas tu balik umah..siap-siap ke Moriib pulak..sebb my bro inlaw keje sana...so sesaja lah g....perjalanan dalam sejam setengah jugak lah....penat wehh badan..pehhh full jadual ok...sesaat pon tak nak rugi..heee...sampai dekat Morib da malam...dalam kol 8 kot...makan2...lepak..n tido sana....kroh2...

Nuffnang